Deel dit artikel
-

Veel .nl-domeinnamen niet bereikbaar door storing

Een groot aantal .nl-domeinnamen was woensdagnacht niet bereikbaar door een storing bij SIDN. Door onderhoud voor een nieuw registratiesysteem ontstond een storing.

Bij het onderhoud verdween een aantal glue records uit de zonefile. Hierdoor waren tussen 12 uur ’s nachts en half 7 ’s ochtends honderduizenden .nl-domeinnamen onbereikbaar. Dat bevestigt SIDN aan Emerce.

"We zijn nu druk bezig om alles op te lossen. Vanochtend is de oude zonefile teruggezet", aldus een woordvoerster.

Het kan nog wel even duren voor alles weer is rechtgestreken. De registratie van nieuwe domeinnamen is momenteel even in de wacht gezet. "Nieuwe aanvragen staan even on hold. We moeten eerst dit probleem oplossen."

De .nl-domeinnamen die na de storing zijn aangemeld staan momenteel in de wachtrij.

Enkele .eu- en .com-domeinnamen ondervonden woensdagnacht ook last van de storing en waren tijdelijk niet bereikbaar.

SIDN was gisternacht niet bereikbaar. Op verschillende internetfora klinkt kritiek. Ook provider NXS probeerde in contact te komen met SIDN, zonder resultaat. "Wij hebben getracht noodmaatregelen te treffen om een andere nameserver online te brengen. Maar ook hiervoor waren wij afhankelijk van de afhandeling door de SIDN. Uiteindelijk is rond 6:45 de storing door de SIDN verholpen waarna onze nameservers weer online zijn gekomen."

SIDN kreeg eerder ook al de wind van voren toen bleek dat tijdens de landrush in het eerste uur enkele deelnemers zeer veel registratiecapaciteit bezet hielden. Twee partijen hadden beduidend meer machines hebben ingezet dan de overige partijen en wisten hierdoor veel van de aangevraagde domeinnamen te registreren. SIDN liet in maart weten een deel van de geregistreerde numerieke domeinnamen opnieuw aan het publiek beschikbaar te stellen.

Deel dit bericht

3 Reacties

Danny Mekic'

Uit dit voorval blijkt wel weer het belang van een goed functionerende organisatie achter een TLD. Ik denk dat de SIDN er verstandig aan doet om een storingsnummer te introduceren dat ook daadwerkelijk beantwoord wordt door een SIDN-medewerker. Verder wil ik nog een keer benadrukken dat het belangrijk is dat er een mogelijkheid gaat komen waarop, direct of indirect, invloed uitgeoefend kan worden op de SIDN. Zij het via een controlemechanisme via de overheid, zij het dat de SIDN wordt omgezet in een vereniging waarbij de deelnemers de leden worden. Op dit moment staan ISP?s bij een grote storing met lege handen: de SIDN sluit aansprakelijkheid uit in het deelnemerscontract maar de hosters zitten wel met de gebakken peren (lees: boze klanten). Het systeem van de SIDN laakt ook maar weer eens, blijkt. Iets als wat vannacht is gebeurd moet natuurlijk onmogelijk zijn. Gelukkig was het ?s nachts en niet tussen tien uur ?s ochtends en twee uur ?s middags..

Roelof

Zouden er vannacht technische opheffingen wegens niet werkende nameservers zijn aangevraagd? En hoe gaat de SIDN dan met die aanvragen om?

HJM

Toeval?? Gisteren aan het eind van de dag geplaatst: http://tweakers.net/jobs/vacature/9505274/technisch-applicatiebeheerder.html  ;-) 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond