Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: vuren op YouTube en op Yahoo

Viacom wil met persoonsdata van YouTube nagaan of het personeel aldaar in de fout ging. Microsoft en Icahn betichten Yahoo van Leugens en eBay wint een rechtszaak om illegale handel die het in Frankrijk en Duitsland verloor. En biedt Endemol op ITV?

Onder de kop Microsoft Sets the Record Straight beticht Microsoft Yahoo van het liegen afgelopen weekend met haar opmerkingen over het jongste aanbod van Microsoft en Icahn.

Het was volgens Microsoft geen onverwacht mes op de keel, want Yahoo vroeg zelf om een concreet voorstel gedurende de telefoongesprekken die al vanaf donderdag liepen. Ook was er volgens Microsoft absoluut geen ultimatum van 24 uur verbonden aan haar voorstel. Het was notabene, zegt Microsoft, een voorstel om dit weekend te onderhandelen over een ‘letter of intent’.

Microsoft citeert letterlijk uit een – uiteraard opgenomen – telefoontje dat Yahoo’s Roy Bostock pleegde naar Steve Ballmer van Microsoft. Daarin zei Bostock dat er met voldoende garanties en een hoger percentage van de zoekinkomsten voor Yahoo voldoende peilers waren om te praten over de verkoop van uitsluitend Yahoo’s zoekdienst aan Microsoft. Zoals geschreven bevatte het voorstel het aanbod voor de hogere zoekopbrengst.

En, zegt Microsoft, ze heeft absoluut niet als voorwaarde gesteld dat er een verandering van bestuur van Yahoo zou komen. Dat is voorstelbaar, want daar heeft Microsoft ook niet veel mee te maken als ze alleen de zoekdienst koopt.

Icahn doet voorstellen

Dat zegt ook Carl Icahn. Hij heeft bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC een brief aan Yahoo-aandeelhouders gedeponeerd plus zijn voorstel om het Yahoo-bestuur weg te sturen.

Uiteraard bevat de brief wat geweerschoten. Zo noemde Yahoo het voorstel van Microsoft en Icahn ‘belachelijk’, maar volgens Icahn is juist de opstelling van het Yahoo-bestuur belachelijk. Hij maakt Yahoo in feite uit voor een stel leugenaren, dat feiten naar hun hand willen zetten, belangrijke details weglaten en hun bedrijf daarmee de afgrond instorten.

Icahn heeft een curieuze opmerking: hij zegt dat het aanblijven van het Yahoo-bestuur wel een optie was, zelfs bestuursvoorzitter Jerry Yang. Yahoo kreeg meer tijd onder de voorwaarde dat ze de aandeelhoudersvergadering gepland voor 1 augustus voor korte tijd zou uistellen.

Maar direct daaronder zegt Icahn dat Yahoo ook jokt met de opmerking dat Microsoft het bedrijf niet als geheel wil kopen, want dat wil ze wel doch niet met het huidige bestuur.

Maar Icahn kwam ook met het definitieve voorstel om een andere raad van commissarissen te benoemen. Belangrijkste kandidaten: de eigenaar van de Dallas Mavericks en internetinvesteerder Mark Cuban en de 63-jarige Frank Biondia, ex-baas van Universal en van Viacom.

Viacom en Google

Datzelfde Viacom publiceert een ‘Q&A’ met een uitleg over haar eisen in de rechtszaak met YouTube van Google. Het publiek moet weten dat piraterij met films en tv-series "jaarlijks 20 miljard dollar kost en 140.000 banen".

Viacom zegt dat ze geen persoonsdata van gebruikers van YouTube zal aanwenden in het proces. Die zijn niet nodig. Ze betwist ook of een IP-nummer een persoonsgegeven is en zegt dat daarover verschil van mening bestaat. Het meest aardige deel van de uiting is de laatste zin: "Waarom dergelijke informatie wordt bewaard op de Google-servers, moet u Google vragen."

Dat is ook steeds de vraag geweest van Ochtendgloren. Zolang Google en andere bedrijven wordt toegestaan dat ze zoek- en kijkgedrag bewaren is er risico op uitlekken, door een veiligheidslek of door een juridische procedure.

Volgens Cnet gaan de onderhandelingen tussen Viacom en Google/YouTube juist wel over persoonlijke data en IP-nummers. En in het bijzonder over de IP-nummers van het personeel van YouTube.

Viacom vermoedt dat personeel van YouTube zelf video’s van MTV en van ComedyCentral online hebben gezet om publiek te trekken. Maar ook wil ze weten of personeel van YouTube naar die ‘illegale’ video’s heeft gekeken, op de zaak of thuis, en niet hebben ingegrepen.

Nu wordt de zaak boeiend. Zij het dat YouTube waarschijnlijk een poging zal doen om dergelijk, zeer belastend bewijsmateriaal, te verdonkeremanen.

eBay wel vrijuit in VS

De vraag in hoeverre internetbedrijf YouTube aansprakelijk is voor illegale activiteiten van bezoekers speelt ook bij eBay. Recent verloor eBay een rechtszaak in Frankrijk van luxeconcern LVMH wat impliceert dat ze aansprakelijk is voor ‘illegale’ verkoop via haar veiling. Een Duitse rechter vonniste hetzelfde in een zaak met Rolex. Maar een rechter in New York ziet dat anders.

eBay wint een zaak van juwelenhandel Tiffany. Net als LVMH eiste Tiffany dat eBay voorkomt dat spullen van Tiffany via eBay te koop zijn. De Amerikaanse rechter hield zich wel aan het principe dat tot voor kort de grondregel was in zowel de VS als Europa: dat een internetbedrijf niet actief hoeft te filteren. Wel moet ze ingrijpen als er een melding komt van illegaal handelen. eBay doet dat goed volgens de rechter op Manhattan. Bescherming van haar merk is een taak voor Tiffany zelf waar ze eBay niet direct mee moet opzadelen.

Endemol en John de Mol

Trail by new media, zoals het bedrijf dat een inbraakopname op YouTube plaatst in de hoop op tips

NRC belicht Eredivisie Live helder, vooral de rol van Endemol die mede-exploitant van een zender wordt: "Voor Endemol betekent deze nieuwe rol van tv-zender dat het bedrijf gaat concurreren met zijn klanten. Römer: „Dat creëert een spanningsveld. RTL en SBS zien deze ontwikkeling als een bedreiging. Aan de andere kant: zij zijn de laatste jaren ook veel meer zelf programma’s gaan produceren."

Op het moment van het interview was nog niet bekend dat Endemol wellicht biedt op ITV.

Overigens komt UPC met voetbal op een eigen kanaal waarop ze ‘Eredivisie Live Wedstrijd Gemist’, of bedoelen ze ‘Eredivisie Niet live’? en de tv wcht op de ‘volgende klapper’.

De Pers heeft een aardig verhaal over John de Mol en zijn poging om met Talpacreative.com een lumineus idee op te doen.

Telegraaf: school-pc’s onvoldoende beveiligd. Komt althans naar voren uit een ‘enquete’. Tijd voor echt onderzoek. Telegraaf en ook AD doen nog wat iPhpone-reclame.

De oudste blogger kan er niets meer tegenin brengen. Deed dat ook niet. Had, zoals 99 procent van de bloggers, niets te melden, behalve dat ze 108 jaar oud was.

Nog meer niets: Honderd klachten bij SP over Astro TV. Er zou sprake zijn van misleiding, vooral met belaanbod. SP-gehuil om te gillen: "Een andere vrouw die in een rolstoel zat, kreeg het advies meer te gaan lopen." Vroeger gaven de ‘slechtoffers’ hun geld aan de kerk, nu aan hulplijnen.

Wel het eerste artikel uit de krant Dag dat we op de site van de Volkskrant tegenkomen. Wordt Dag uiteindelijk de satelliet van de Volkskrant, net als nrc.next dat is van NRC?

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond