Deel dit artikel
-

Britse internetproviders zwichten voor muziekindustrie

Internetproviders in het Verenigd Koninkrijk trekken samen met de muziekindustrie ten strijde tegen digitale piraterij. Waarschuwingsbrieven en legale muziekdiensten moeten het illegaal delen van auteursrechtelijke bestanden terugdringen.

Internetgebruikers die verdacht worden van het illegaal delen van muziek kunnen de komende tijd een brief op de mat verwachten. Maar BT, Virgin, Orange, Tiscali, BSkyB en Carphone Warehouse zijn in een overeenkomst ook de verplichting aangegaan om een eigen legale muziekdienst te ontwikkelen. Hiermee worden klanten niet alleen gewezen op dat wat niet mag, maar worden ze ook gestuurd in de richting van een alternatief.

Daarnaast stellen ISP’s in de nabije toekomst gedragsregels op over hoe ze omgaan met klanten die de fout in blijven gaan. De discussie die hieraan vooraf zal gaan zal geleid worden door Ofcom, die er ook op toeziet dat de nieuwe regels klanten niet onterecht benadelen. De overheid zal deze regels in wetgeving vast laten leggen. Het gaat hierbij naast muziek ook om film en andere bestanden waar auteursrecht op berust.

Korte metten

Voor de muziekindustrie is dit nog maar het begin. Zij ziet het liefst dat, in navolging van Frankrijk, de internetverbinding wordt afgesloten bij mensen die herhaaldelijk een waarschuwing hebben ontvangen. Iets waar de ISP’s niet op zitten te wachten.

De British Phonographic Industry (BPI), die de muziekindustrie vertegenwoordigt, wil het zogenoemde three-strikes‘-systeem waarbij de internetconnectie wordt afgesloten wanneer 3 waarschuwingen in de wind zijn geslagen.

Virgin Media was al eerder in gesprek met de BPI. Zij onderzochten toen de mogelijkheid voor een pilot-versie van het voorgestelde ‘three-strikes’-systeem.

Gebruikers beschermen

Carphone Warehouse daarentegen, die zich nu bij de grote groep heeft aangesloten, schreef eerder nog in furieuze bewoordingen het hier absoluut niet mee eens te zijn. "Wij geloven dat een belangrijk deel is van onze rol als een ISP is dat we de rechten van onze gebruikers beschermen in die zin dat zij de keuze hebben het internet te gebruiken zoals zij dat willen. De muziekindustrie heeft zich niet aan kunne passen aan de technologische veranderingen en zoekt nu een ander om hun problemen op af te schuiven."

Voor nu zijn ‘de grote 6′ overeengekomen hun klanten duidelijk te maken dat het illegaal is om muziek te delen die auteursrechtelijk is beschermd.

De 6 grootste internetproviders ondertekenden de Memorandum of Understanding (PDF), opgesteld door het Britse ministerie voor Economische Zaken.

De overheid vroeg de muziekindustrie en de ISP’s eerder om zelf met een oplossing te komen. Toen de deadline hiervoor verstreek na een jaar, besloot de overheid zelf de Memorandum of Understanding op te stellen.

Bron foto: ninjapoodles (CC)

Deel dit bericht

3 Reacties

Tim

Het afluisteren van een telefoonlijn door de overheid in verband met mogelijke terroristische of criminele activiteiten snap ik. Maar waarom moet nu de aanbieder van een verbinding nu het vuile werk gaan doen voor de muziekbranche?

Bastiaan

Het is toch de hypocriet voor woorden, de ISP's adverteren nota bene met het feit dat je NOG sneller kunt downloaden (zie bijv. http://www.kpnglasvezel.nl/nederland/?id=19 ), wat denk je dat mensen gaan downloaden dan, bijbels? of, lol, legale content.Voor de 30.000ste keer, laat de muziekbranche maar komen met een betaalbaar en goed bruikbaar alternatief!!!

mabel

Er staat toch in het artikel dat er een legaal alternatief wordt aangeboden.. en wordt het niet eens tijd voor goede normen en waarden op het internet, is nu ver te zoeken, waarom mag het stelen van content op het internet wel? En alternatieven zijn er genoeg, als je je ze maar wilt zien…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond