Deel dit artikel
-

Doek valt voor Online Trader

Beurshandel Van der Moolen doekt haar platform voor consumenten Online Trader op. Het slaat niet aan in de markt en boekt te hoge verliezen. Het staken komt als een donderslag bij heldere hemel en raakt ook Mirabeau.

Het stoppen met Online Trader heeft Van der Moolen bekendgemaakt met de resultaten over het tweede kwartaal van 2008. Morgen volgt er een toelichting tijdens een persconferentie. Tot die tijd wil directeur Richard den Drijver van het Amsterdamse handelshuis erover zwijgen. Een medewerker van Online Trader zegt dat het ‘binnen drie maanden’ afgelopen is.

Online Trader heeft bij Van der Moolen vestigingen in Londen, Parijs en New York met 35 banen. Het staken kost éénmalig 4,5 miljoen euro, maar op jaarbasis bespaart Van der Moolen naar eigen zeggen ook 4,5 miljoen euro door te stoppen. Er is kennelijk geen enkele hoop op verbetering. Online Trader drukte de nettowinst van Van der Moolen in de eerste helft van 2008 2,3 miljoen euro.

De financiële dienstverlener maakte bij de presentatie van de jaarcijfers in maart 2008 bekend uit te breiden met handel voor consumenten. Bestuursvoorzitter Richard den Drijver opperde toen de doelstelling dat hij uiteindelijk 50 procent van de omzet wilde halen uit retail.

In een onderzoek van IEX / Netprofiler kwam de dienst recent nog als uitstekend beoordeeld uit de bus. De benodigde marketinginspanning bleek echter te groot. De verliezen lopen kennelijk veel te hoog op. Online Trader is op een prestigieuze wijze in de markt gezet, met veel reclame. Het was de bedoeling dat het platform de aanval aan ging met de marktleiders Alex en Binck.

De internetbroker is onstaan uit het in 2005 overgenomen Curvalue. Richard den Drijver zelf was de baas bij dat bedrijf. Het einde komt zeer onverwacht daar een maand geleden nog een geheel vernieuwde website is opgeleverd door Mirabeau, de snel groeiende Amsterdamse webbouwer.

In haar persbericht liet Mirabeau weten dat ze Van der Moolen bijstond in strategiebepaling, concept en ontwerp en front end ontwikkeling tot en met het bouwen en invoeren van websites en webapplicaties in vier talen. Ook verliest Mirabeau een klant voor beheer en hosting van de websites en applicaties. "Beide partijen hebben uitgesproken in de komende periode gezamenlijk nieuwe projecten te zullen uitvoeren", heette het een paar weken geleden nog. De directie van Mirabeau was nog niet bereikbaar voor commentaar

Online Trader stopt, maar Van der Moolen wil wel het onderdeel Global Markets, dat actief is in Engeland en Zweden, naar andere Europese landen uitbreiden. Dit onderdeel levert financiële instrumenten.

Van der Moolen is vaak goed voor verrassingen voor de beurs, niet zelden in negatieve zin. Dat was gisteren het zoekraken van een concept van het persbericht. Dat zou oorspronkelijk morgen worden verspreid. Maar gezien het risico van uitlekken gebood de Autoriteit Financiële Markten een definitief persbericht openbaar te maken. De AFM legde ondertussen de handel in het aandeel Van der Moolen stil. Dat duurde een paar uur.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond