Deel dit artikel
-

TMF lanceert webbased desktop applicatie

Met het AIR-platform van Adobe kunnen ontwikkelaars webbased applicaties voor de desktop maken. In Europa moet het nog voet aan de grond krijgen. MTV Networks is om en kwam met een applicatie voor TMF.

De muziekzender, onderdeel van MTV Networks lanceerde woensdag de TMF Video Player, een webbased applicatie, gemaakt met Adobe AIR. Eenmaal gedownload en geïnstalleerd krijgt de gebruiker vanaf de desktop onder meer het laatste showbizz nieuws voorgeschoteld en is het mogelijk om de nieuwste muziekvideo’s te bekijken. Ook een soort uitzending gemist van televisieprogramma’s op TMF is in de player opgenomen

In eerste instantie was de applicatie een hobbyproject van de ontwikkelaar Jordi Romkema: “Het was gewoon een project om bij te leren. We bedachten een concept, maakten het design en hebben het klein gehouden. De applicatie was bedoeld als test. Niet veel mensen wisten ervan. Uiteindelijk is het echt uitgerold.”

Het is goedkoop

TMF liet eerder applicaties maken buitenshuis door andere bedrijven. “Voor Adobe AIR hebben we de kennis in huis, ik werk al met Adobe Flex, dus konden we het intern maken. En waarom niet, het is goedkoop. Daarmee zijn we ook meteen de eigenaar van de applicatie”, aldus Romkema. De TMF Video Player is gemaakt met Adobe Air in Actionscript 3.0 met Adobe Flex.

De ontwikkelaar noemt het ‘een leuke applicatie’: “Technisch gezien misschien niet heel erg hoogstaand. De content hadden we al in huis. De kennis ook. Eigenlijk is het een videoplayer die op de site staat, maar dan een doorvertaling naar een ander platform, de desktop. Je hebt wel een kleine vertaalslag nodig, maar als je al met Flex of Dreamweaver werkt, dan is het een kleine moeite.”
 
Het merk TMF

Volgens Romkema is de applicatie een extra manier om het merk TMF onder de aandacht te brengen bij de doelgroep: “De doelgroep van TMF is ook ideaal. Ze zijn snel met het uitproberen van nieuwe dingen. En tot nu toe zijn de reacties van de gebruiker goed.” En het bindt de doelgroep aan de muziekzender meent Romkema: “Het geeft ze de mogelijkheid om op de hoogte te blijven van wat TMF doet. Ook het nieuws krijgen ze meteen binnen en hiervoor hoeven ze de site niet te bezoeken.”

Aan een verdienmodel is ook gedacht. In de player zijn advertenties opgenomen. Tussen twee videoclips krijgt de gebruiker een korte advertentie te zien. En bij de programma’s is er de mogelijkheid om ieder kwartier een korte reclameboodschap te laten zien.

TMF on AIR

In eerste instantie zou de player nog TMF on AIR heten. Volgens de Amerikaanse guidelines bij Adobe mocht deze naam eigenlijk niet in de titel. Blijkbaar is de term AIR in dit geval alleen voorbehouden aan Adobe. “Natuurlijk willen we Adobe ook te vriend houden. We hebben een snelle brainstorm gehouden en uiteindelijk de meest simpele naam gekozen: TMF Video Player”, aldus Romkema.

Ondertussen is MTV Networks alweer bezig met de ontwikkeling van twee nieuwe applicaties voor Nickelodeon. De precieze inhoud hiervan wordt nog even in het midden gelaten.

Bron foto: LaertesCTB (CC)

Deel dit bericht

3 Reacties

Sjaak

Ik moet nog zien of mensen er echt op zitten te wachten om buiten de browser om nog weer aparte standalone applicaties te installeren, terwijl je hetzelfde in de browser kunt doen…

Robin

Mooi concept naast een last.fm (en voorheen pandora.com) of deezer.com voor audio zou ik ook soortgelijk voor videoclips willen hebben. Voor last.fm heb ik ook een winamp plugin draaien ideaal! Nu wilde ik dit graag eens proberen. Ben gisteren mee bezig geweest om clips in mn playlist te krijgen in de TMF Player maar helaas ik vind nergens die optie. Wie het weet mag t zeggen. Ik heb gisteren een account aangemaakt en ingelogd om de TMF Video Player te gebruiken (die ik nu op pc heb geinstalleerd) maar ik krijg het maar niet voor elkaar om een clip werkelijk toe te voegen aan mijn playlist.  Als ik zoek op een artiest en deze clip zie op de site van tmf wil ik m graag toevoegen aan mijn playlist om in de video player te bekijken. Ik zie wel een knopje met een ?+? maar die toont in het grijs en is niet aanklikbaar.  In mijn instellingen staat alles goed voor zover ik kan zien. In de profiel functies staat ?video module? op ?aan? dus ook daar kan het niet aan liggen. Ik heb een kreetje naar MTV/TMF gestuurd even afwachten wat er mis gaat of welk knopje ik over het hoofd zie.  Mooier zou overigens zijn als je de gehele tmf video player niet zou hoeven te verlaten (je schiet nu door naar tmf site voor de video althans als je een playlist moet maken). Als je ook in de TMF Video Player zou kunnen zoeken op artiest/track en knop hebt voor ?toevoegen aan playlist? en als automatisch clips voorgeschoteld gaan worden dat je dan aan kunt geven aan de hand van je artiesten in je playlist je ?niet meer bekijken? kunt kiezen.  Hoor t graag via mail of reactie hier hoe ik sowieso mijn clips kan gaan kijken in de player als ik ze kan toevoegen aan mijn playlist..

Robin de Groot

Het blijkt dat op de TMF site het niet mogelijk is om met Internet Explorer 6.0 videoclips toe te voegen aan je Playlist in de TMF Video Player. Enkel Internet Explorer 7 en Firefox (3.0 sowieso) werken.  Voor de rest hulde voor de applicatie. De overgangen van de clips zijn vloeiend. Alleen jammer dat de advertenties niet in beel zijn maar ook in geluid. Dat verpest het voor de gebruiker een klein beetje. Soortgelijk was toendertijd ook met Yahoo Launchcast in de audio. Zolang er diverse reclames zijn en vaak vernieuwd worden is het minder irritant. Beter nog voor en gebruik zijn banners op de tool ipv tussen de clips maar dat zal minder rendabel zijn neem ik aan.  Wie weet krijgen ik dan ook binnenkort reclames voorgeschoteld voor indie/rock artiesten als ik die veel in mijn Playlist heb? 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond