Deel dit artikel
-

Google lanceert OpenID API

Google heeft een API gelanceerd waarmee het mogelijk is voor internetgebruikers om met één wachtwoord in te loggen op verschillende websites.

Het is hiermee mogelijk voor ontwikkelaars om de API te gebruiken om een inlog te maken waarmee gebruikers met hun Google account-gegevens in kunnen loggen op een externe site. Microsoft kwam erder deze week met hetzelfde nieuws naar buiten.

OpenID moet korte metten maken met de wachtwoordenjungle. Met één inlogmechaniek kunnen gebruikers zich bij iedere site aanmelden die OpenID ondersteunt. Een gebruiker hoeft niet elke keer een nieuw ID of wachtwoord aan te maken en er is geen e-mailverificatie meer nodig.

Het is vooralsnog wel eenrichtingsverkeer. Partijen die zich aansluiten bij het OpenID-initiatief kunnen dit doen in de vorm van een identiteitsverstrekker of een acceptant. Hier zit meteen ook de crux. MySpacers hebben wel toegang tot sites als bijvoorbeeld Plaxo, maar niet tot de sites van Yahoo. Zowel Yahoo als MySpace zijn identiteitsverstrekkers.

Met het aanbieden van een OpenID API zou Google alsnog niet de OpenID richtlijnen volgen. Het zou, zo schrijven critici, vooral gaan om eigenbelang bij Google. In een update geeft Google aan wel bezig te zijn met de uitbreiding van de API waardoor gebruikers zich ook met bijvoorbeeld hun Yahoo inloggegevens kunnen aanmelden.

De stap die Google en Microsoft nu zetten zorgt ervoor dat er veel OpenID gebruikers bijkomen OpenID mag rekenen op grote belangstelling, maar wordt als concept nog lang niet opgepakt door de grote massa. Een onderzoek van Yahoo toonde eerder aan dat gebruikers er weinig kaas van hebben gegeten.

Bron foto: Robbie1 (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond