Deel dit artikel
-

Snelle vordering aanleg glasvezel

KPN en Reggefiber vorderen snel met de aanleg van glasvezel-tot-aan-de woning. Heel de bebouwde kom van Lelystad krijgt glasvezel, een deel van Apeldoorn wordt verglaasd en in Rotterdam worden 60.000 woningen aangesloten.

Gemeente Lelystad, woningstichting Centrada en glasvezelnetwerker Reggefiber hebben deze week een overeenkomst gesloten voor de aanleg van 300 kilometer glasvezel in de stad. Over een jaar of twee kunnen alle huishoudens er gebruik van maken. De aanleg van glasvezel in de kern van Lelystad is onderdeel van de beleidsnotitie ‘Glas met Lef’ die in 2004 is opgesteld door de gemeente. Binnen tien jaar wil men de groei van het ICT-verkeer door middel van glasvezelzien te verwezenlijken.

Lelystad is een van de grotere gemeenten die met Reggefiber/Glashart in zee gaan. Tot nu toe ging het vooral om kleinere initiatieven, zoals Sint-Oedenrode, Nijkerk, Haaksbergen en Berkel en Rodenrijs. Tot de grotere glasgemeenten behoren eigenlijk alleen Veenendaal, Nijmegen en Enschede.

Het lijkt er op dat de grotere gemeenten dit jaar de achterstand gaan inlopen. In Rotterdam worden dit jaar nog eens 60.000 woningen aangesloten op het glasvezelnetwerk. In de wijk Nesselande en het Lloydkwartier zijn er sinds 2006 al zo’n 10.600 woningen aangesloten.

KPN is ook in de Apeldoornse wijk Ugchelen begonnen met de aanleg van glasvezel. Apeldoorn is een van de tien gebieden in Nederland waar KPN een proef houdt met glasvezel. De komende maanden gaat KPN de eerste particulieren aansluiten. Aanvankelijk gaat het om zo’n 25.000 huishoudens. Daarna komen andere wijken aan de beurt. Wethouder Rob Metz verricht aanstaande zaterdag de opening van het Huis van de Mogelijkheden van KPN in Ugchelen, waar klanten terecht kunnen voor informatie.

Ook in Oosterhout is een dezer dagen zo’n Huis van de Mogelijkheden geopend. Daar wil KPN straks vooral zorgtoepassingen demonstreren. Zo moet het mogelijk worden voor zieke mensen van huis uit videocontact te maken met een huisarts of om van huis uit schoollessen te volgen.

Soms is de werving van de bedrijven onder huishoudens iets te agressief. SP raadslid Wim Somers uit Uden heeft KPN en monteurs van Glashart vorig jaar al eens op de vingers getikt. Volgens Somers werd er gesuggereerd dat deze medewerkers handelen in opdracht van de gemeente Uden. Glashart heeft de verkopers volgens Omroep Brabant inmiddels "aangepakt".

Reggefiber wil overigens alle glasvezelprojecten de naam Glashart gaan meegeven. Sinds 5 januari heet glasvezelnetwerk TwenNet Glashart Rijssen, en ook Almeernet, OnsNet en Y3Net krijgen op termijn dit label. 
 

Deel dit bericht

1 Reactie

Anoniem

Van snelle vordering is nog bepaald geen sprake zolang steden als Amsterdam, Utrecht en Den Haag buiten beeld blijven. Qua verglazing van de Randstad blijft het bij een aantal Rotterdamse woningen. Bedroevend lijkt me een passender woord in deze context.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond