Deel dit artikel
-

Nieuwe organisatie om illegaal kopiëren tegen te gaan

De Vrije Universiteit van Amsterdam, academici uit verschillende lidstaten van de Europese Unie, de RankOne Media Group (onder andere uitgever van CDFreaks.com) en Elaborate Bytes AG (ontwikkelaar van CloneDVD) is een website gelanceerd over Europese Copyright wetgeving: http://www.euro-copyrights.org. Doel: voorkomen dat Europeanen de fout ingaan en anticiperen op nieuwe Europese wetgeving.

De website is opgezet omdat sinds in de Verenigde Staten de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) is geïntroduceerd er volgens de makers veel verwarring is over wat wel en wat niet is toegestaan met betrekking tot het kopiëren van digitale werken en het omzeilen van kopieerbeveiligingen. De wetgeving die hier betrekking op heeft is vaak moeilijk te begrijpen voor de normale computergebruiker en deze vindt de wetgeving vaak ook niet interessant.

Niet veel Europeanen weten volgens de nieuwe organisatie dat de landen van de Europese Unie bezig zijn met het opstellen van een dergelijke wet, de European Copyright Directive (EUCD). Deze richtlijn wordt in elk afzonderlijk land naar eigen inzicht geïmplementeerd en wijzigt de huidige wetgeving met betrekking tot digitale copyright wetten dramatisch.

Zeker nu de Europese verkiezingen eraan komen is het duidelijk hoe belangrijk de Europese wetgeving is. Velen klagen dat de beslissingen die gemaakt worden door het Europese Parlement niet duidelijk zijn en dat de totstandkoming niet transparant is. Euro-copyrights.org probeert dit te veranderen, daar waar het aankomt op digitale copyright wetgeving.

Om ervoor te zorgen dat in de Europese Unie geen verwarring ontstaat over het kopiëren van digitale werken, zijn de RankOne Media Group en Elaborate Bytes een samenwerkingsverband aangegaan met de Vrije Universiteit van Amsterdam.

De website geeft concrete antwoorden op veelgestelde vragen van computergebruikers zoals:
– Mag ik nog steeds kopieën maken van legaal gekochte audio CD’s, of video DVD’s voor privégebruik?
– Wat is wettelijk gezien het verschil tussen een beveiligde CD of DVD en een onbeveiligde CD of DVD?
– Hoe en wanneer worden de Europese richtlijnen (EUCD) geïmplementeerd in elk land, of is dit zelfs al gebeurd?

Elke EU lidstaat moet de nieuwe EUCD regels in zijn nationale wet implementeren, maar “De richtlijn hoeft niet letterlijk te worden overgenomen in de wet van elk land.” , schrijft Kamiel J. Koelman van de Vrije Universiteit van Amsterdam op http://www.euro-copyrights.org.

“Voor ons was het noodzaak om bekend te raken met de nieuwe copyright wetgeving omdat we moesten weten of we door konden gaan met de verkoop van onze producten, vooral CloneCD. We ontdekten dat er slechts weinig informatie beschikbaar was en beslisten dat we moesten participeren in dit project”, zegt Stephanie Messer, PR-manager van Elaborate Bytes. “De samenwerking met de Vrije Universiteit is belangrijk voor ons omdat het garandeert dat de informatie compleet en objectief is, en dat vonden we zeer essentieel voor een project als dit”.

Copyright experts uit verschillende Europese landen leggen begrijpelijk uit hoe de nationale copyright wetgeving is geïmplementeerd en dan voornamelijk met betrekking tot online en digitaal gebruik van auteursrechtelijk beschermde werken. De coördinatie van de inhoud van de website is gedaan door de Vrije Universiteit.

“We vinden het belangrijk dat elke computergebruiker goed is geïnformeerd over dit soort zaken. We zien het als een een essentieel wapen in het gevecht tegen misvattingen en een gebrek aan informatie”, aldus RMG’s Marketing Manager Jan-Willem Aldershoff. “Deze wet heeft effect op bijna iedere computergebruiker in de Europese Unie en onze ervaring leert dat slechts weinig mensen weten wat echt is toegestaan en wat niet. We hopen dat we misverstanden kunnen wegnemen”, voegt hij toe.

Voor Duitse, Deense en Nederlandse lezers zijn er pagina’s met veelgestelde vragen beschikbaar waar in een makkelijke taal antwoorden op deze vragen te vinden zijn. Deze zullen binnenkort ook in het Engels en in andere talen beschikbaar zijn. Ook de status van andere Europese lidstaten met betrekking tot de EUCD kan worden nagelezen.

Deel dit bericht

1 Reactie

radja

goed dat aandacht besteed wordt aan de nieuwe copyrightwetgeving, waarin weer benadrukt wordt (zie ook de nederlandse FAQ op de site) dat downloaden gewoon legaal is, net als het kopieren van een CD. ik hoop dat we dan voor eeuwig af zijn van het gezeur dat downloaden en kopieren diefstal zou zijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond