Deel dit artikel
-

Buma blij met concurrentie liberalisering muziekmarkt

Buma/Stemra wil de activiteiten graag uitbreiden naar het buitenland. Nu Eurocommissaris Kroes de liberalisering van de muziekmarkt weer aanzwengelt, komt die wens een stap dichterbij.

De Europese Commissie voert gesprekken met belangrijke spelers uit de muziekmarkt over het pan-Europese licentiemodel voor muziek. In een ronde tafeldiscussie was onder meer EMI aanwezig. Vanuit de grote spelers klonk een positief geluid op voor een pan-Europees model. Kroes sprak haar goedkeuring uit voor het Franse SACEM dat heeft besloten muzieklicenties te vergeven buiten Frankrijk.

Buma/Stemra vindt het ‘niet meer van deze tijd’ dat een muziekauteursrechtenorganisatie alleen licenties kan geven aan online muziekwinkels in eigen land, voor verspreiding in eigen land. "We dringen er nu al enkele jaren op aan dat de grenzen open gaan. Er lijkt nu een eind te komen aan de afwachtende houding van de Europese Commissie", zegt Cees Vervoord, directievoorzitter van Buma/Stemra.

Vervoord: "Grote gebruikers als Apple voor iTunes vinden het maar niks dat ze overal moeten shoppen voor het hele repertoire. Die kritiek wordt steeds duidelijker. De EC moet nu doorpakken."

Buma int nu de rechten voor Nederlandse muziekmakers in Nederland en bijvoorbeeld Gema doet dat voor Duitse muziekmakers in Duitsland. Als muziek van Jan Smit in Duitsland wordt gestreamd, int Gema het geld en maakt dat vervolgens naar Buma in Nederland over. Een bedrijf dat online muziek wil verkopen moet nu bij alle organisaties langs om een licentie te krijgen voor het internationaal aan de slag kan gaan.

Met de plannen van Kroes kan Buma zijn werkterrein naar het buitenland kunnen vergroten, waar het al mee bezig is. Zo regelt Beatport.com auteursrechten voor Europa met Buma/Stemra en is eMusic in 2006 pan-Europees gelicentieerd.

"Zodra de knop omgaat in Brussel en er geen belemmeringen meer zijn, kunnen we los", aldus Vervoord, die en passant laat weten ‘doorlopend gesprekken te voeren met partijen: "Maar we kunnen ze nu nog geen zekerheid geven dat we het hele wereldrepertoire hebben." Welke ‘grotere partijen’ het zijn, daar kan Vervoord vanzelfsprekend ‘nog niks over zeggen’.

De vraag is of Nederland niet te klein is voor grote muziekorganisaties als iTunes die zich op de grotere EU-landen kan richten. Buma/Stemra ziet in dat een dergelijk model kan zorgen voor meer concurrentie, maar zegt al enkele jaren rekening te houden met grote veranderingen. De Nederlandse organisatie experimenteert sinds 2006 al met pan-Europese digitale licenties.

Vervoord: "Dan zou Nederland ook te klein zijn voor Philips en Unilever. Het gaat niet om de omvang van een land, maar om de organisatie. Buma/Stemra presteert goed, tegen lage kosten. In dat kader zijn wij een interessante partij om licenties te verkopen aan de grote partijen." Hij vervolgt: "Ons usp is dat we inzetten op het laagste kostenpercentage in Europa. Dat doen we al jaren."

Het is Kroes al langer een doorn in het oog dat betaald downloaden van muziek niet makkelijker is dan in de huidige situatie. Eerder stelde de EC nieuwe regels voor waardoor consumenten in heel Europa muziek, spellen en video moeten kunnen kopen, door middel van één copyrightlicentie voor online content voor de hele EU.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond