Deel dit artikel
-

The Pirate Bay moet uit de lucht

De rechtbank heeft geoordeeld dat de torrentsite The Pirate Bay binnen 10 dagen in Nederland zijn dienst moet staken.

Stichting Brein had de zaak aangespannen. Wanneer de site niet dichtgaat, moet er per dag 30.000 euro betaald worden. De boete kent een maximum van 3 miljoen euro. (PDF)

De oprichters van The Pirate Bay lieten 27 juli in een brief weten niet van de zaak op de hoogte te zijn en ook dat zij of een advocaat niet van plan waren bij de zitting aanwezig te zijn. Wel werd er in de brief inhoudelijk verweer gevoerd. Omdat de gedaagden aangaven niet aanwezig te zijn, werden er op deze verweren geen acht geslagen door de rechtbank.

De dagvaarding kon niet met een deurwaarder worden bezorgd bij de oprichters van de torrentsite. Uiteindelijk is dit bericht verstuurd via onder meer Twitter en Facebook.

De rechter oordeelde dat het verbod op de torrentsite ‘niet onrechtmatig of ongegrond’ is. Oprichter Peter Sunde heeft inmiddels via Twitter laten weten in beroep te gaan.

The Pirate Bay op zijn beurt, deed onlangs nog aangifte tegen Tim Kuik, directeur van Stichting Brein, wegens laster.

Tegelijkertijd liep een zaak (PDF) van de stichting tegen Global Gaming Factory X (GGF), die aan heeft gegeven de torrentsite te willen kopen. Hier besloot de rechter dat de vorderingen pas zullen worden toegewezen vanaf het moment dat de organisatie The Pirate Bay heeft overgenomen

Dit terwijl de eventuele nieuwe eigenaar uploaders wil gaan betalen voor het delen van bestanden. en is van plan een nieuw business model in te voeren waarbij rechthebbenden van materiaal worden gecompenseerd.

Inmiddels loopt er ook een andere zaak tegen The Pirate Bay. Verschillende partijen, waaronder de studio’s Columbia Pictures, Disney, NBC, Sony Pictures en Universal Studios, hebben zich verenigd en dienden een aanklacht in tegen de torrensite.

De oprichters van The Pirate Bay werden in Zweden al veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Tegen deze zaak gaan ze in beroep.

Stichting Brein heeft ook een zaak aangespannen tegen de Nederlandse torrentsite Mininova. Deze is meerdere keren uitgesteld en dient nu op 26 augustus.

Deel dit bericht

3 Reacties

Zeerover

Torrentfiles zijn zoooooo 2006, voorlopig nog alle ruimte voor niewsgroepen!

Osric Caton

Ik hoop dat dit de laatste stuiptrekkingen zijn van deze oude businessmodellen.

Koos Koets

@Zeerover , sorry hoor maar ik downloadde al in 1998 vanaf usenet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond