Deel dit artikel
-

Nederland topt Silicon Valley met augmented reality

Silicon Valley moet het afleggen tegen Amsterdam als het gaat om de aandacht voor augmented reality (AR). Bruce Sterling, AR-fanaat en schrijver bij Wired, volgt de ontwikkelingen op de voet. De meest voorkomende talen van AR-documenten en -toepassingen zijn in het Koreaans en in het Nederlands. Op de derde plek komt pas het Engels. Opvallend, noemt Sterling het.

De schrijver ziet dat de grote stappen plaatsvinden in andere landen dan de Verenigde Staten. Via Google Trends blijkt de interesse voor AR vooral in Singapore, Lissabon en Amsterdam te liggen. "Het leeft over de hele wereld. Niet eens zozeer in Silicon Valley."

Met Augmented Reality wordt een virtuele laag over de werkelijkheid gelegd. Vanuit databases wordt nieuwe content ontsloten en beschikbaar gemaakt. Een goed voorbeeld hiervan is de Nederlandse mobiele AR-browser Layar.

Tijdens het Layar-event in Amsterdam mocht de science fiction-auteur zijn zegje doen als keynote-speaker. Hij is vastberaden de ontwikkelingen te volgen tot het mainstream wordt. "Dan verlies ik mijn interesse."

Er zijn genoeg toepassingen mogelijk. "Games, advertenties, een mobiel reisgids-applicatie, alles op mobiel vlak, online webcams, in kunst", somt Sterling op. Er zijn zoveel mogelijkheden, dat de fantasierijke schrijver een grote industrie voor zich ziet. "AR heeft een sterk business model, vooral in de mobiele industrie."

"Het ziet er geweldig uit wanneer je het laat zien. Het heeft iets magisch. En dat zonder al te veel ‘knopjesdrukkerij’, zonder scherpe learning curve." Volgens Sterling maakt het ‘magische aspect’ AR zo viraal. "Het verspreid zich op YouTube, dat is hoe het publiek het nu leert kennen."

Hij waarschuwt wel voor de hype. "Dat is wat het is en dat kunnen we niet stoppen. Dat is een normale reactie op wat ons te wachten staat." Dat betekent volgens Sterling ook dat er een hoop sleazy dingen staan te wachten: "We moeten het verder trekken dan alleen spam en porno." In de hand houden dus, die ontwikkelingen, meent Sterling.

Veiligheid is daarbij een belangrijk aspect. Met open API’s, waarbij developers wordt gevraagd extra contentlagen te ontwikkelen, is het wachten tot de online criminele groepen het oppakken. "Er zal een moment aanbreken dat er grote veiligheidsproblemen ontstaan." Dat zal de industrie, die nu nog te klein is, niet kunnen tegenhouden.

Nu de ontwikkelingen op gang komen pleit Sterling voor een focus op veiligheid en een ethische code. "Houd het in de hand en wees voorbereid. Jullie weten dat het komen gaat", waarschuwt hij de ontwikkelaars.

Bron foto: centralasian (CC)

Deel dit bericht

2 Reacties

guy

Ik ben naar het event geweest gisteren. Ik vond de heer Bruce leuk en interessant maar op een gegeven moment ff te lang aan het woord.  Verder vond ik de voorbeelden niet altijd even spannend of ergens over gaan. Vraag is altijd hoe ga ik als AR content provider hier geld aan verdienen. Voorlopig ziet het er uit als een extra service van een Funda, ANWB, IENS etc…. Ik was met name geinteresseerd in advertising mogelijkheden en dat was met Mazda niet echt dat ik zeg WoW :-) Ik denk dat zodra jullie de layar in de iphone app store hebben draaien het feest (incl champagne) kan beginnen. Anyway, Petje af voor de Layar team. Veel succes en vooral plezier. Guy 

Frans Jan Boon

Bruce's verhaal was idd wat aan de lange kant, maar zijn enthousiasme en relativeringsvermogen maakte veel goed. AR is natuurlijk een veelbelovende ontwikkeling. Voor layar is met de beschikbaarheid op de iphone een belangrijke stap voorwaarts gemaakt, maar echt significant bereik zal pas komen als de layar app ook op symbian draait en in nokia's app store verkrijgbaar is.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond