Deel dit artikel
-

Einde aan onduidelijkheid Buma-tarieven YouTube

Bedrijven en particulieren mogen tot 2011 gratis YouTube-filmpjes blijven gebruiken op hun eigen sites. Google en de muziekrechtenorganisatie hebben daartoe een overeenkomst gesloten.

Daarmee komt voor even een einde aan het gesteggel over wie wanneer wel of niet hoeveel geld moet betalen voor het gebruik van videoclips met muziek. Muzikanten die toestemming geven voor de publicatie van hun werk op YouTube krijgen daarvoor een vergoeding van Buma/Stemra als ze daarbij zijn aangesloten.

Dat maakten beide partijen zojuist bekend met een persverklaring.

Details over financiële constructie van de overeenkomst zijn niet bekend gemaakt. Het contract geldt voor het volledige repertoire van Buma/Stemra op Youtube.nl, zowel voor videoclips van muzikanten zelf als van filmpjes van particulieren die muziek gebruik van artiesten die Buma/Stemra vertegenwoordigt.

Patrick Walker, hoofd YouTube-partnerships voor Europa zegt: “We zijn zeer verheugd met onze nieuwe overeenkomst met Buma/Stemra. Dit is een belangrijke aanwinst voor de YouTube-gemeenschap, voor webloggers, voor muziek uitgeverijen, voor liedjesschrijvers en voor componisten”.

VNO-NCW en MKB-Nederland melden met een persbericht: "Buma/Stemra heeft besloten geen vergoeding te vragen in 2010 voor het gebruik van embedded muziekfiles in zakelijke websites. Al eerder heeft Buma/Stemra aangekondigd de vergoeding voor embedded content door de particuliere website-eigenaren uit te stellen. Voor muziek die niet via embedded technologie in websites wordt geplaatst, zal Buma de houders van de betrokken sites een vergoeding blijven vragen, zoals dit al vele jaren gebeurt".

Cees Vervoord, directeur van Buma/Stemra, zegt: "We gaan samen met MKB Nederland, VNO-NCW en andere relevante marktpartijen voor 2011 goed regelen dat er een redelijke vergoeding komt voor het gebruik van muziekwerken via de ‘embedded’ technologie. Dat is niet meer dan vanzelfsprekend".

Foto: Karl Jonsson (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

peter

In het artikel staat: Het contract geldt voor het volledige repertoire van Buma/Stemra op Youtube.nl, zowel voor videoclips van muzikanten zelf als van filmpjes van particulieren die muziek gebruik van artiesten die Buma/Stemra vertegenwoordigt.  Geldt het ook voor bedrijven die achtergrondmuziek, waarvan de rechten door BUMA worden beheerd, verwerken in een filmpje?

Erwin Boogert - Emerce

De exacte bewoording is: "de overeenkomst [heeft] betrekking op het volledige repertoire van Buma/Stemra waarvan gebruik wordt gemaakt in alle professionele en door gebruikers gegenereerde video?s die worden gehost op, en gestreamed vanaf de Nederlandse versie van YouTube, met inbegrip van ingebedde video?s."

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond