Deel dit artikel
-

Uitgever betaalt Twitter-bonus

Uitgever Gawker Media, bekend van weblogs als Gizmodo, io9 en Gawker, gooit het bonusmodel voor werknemers weer eens om, in de hoop meer adverteerders en daarmee meer geld binnen te trekken. Schrijvers krijgen een bonus bovenop hun salaris, gebaseerd op unieke bezoekers. Voorheen was de bonus nog geënt op pageviews.

Nick Denton, oprichter van het blognetwerk Gawker Media, spreekt de hoop uit dat de schrijvers zich meer richten op artikelen die de aandacht trekken op sociale media, als bijvoorbeeld Twitter en Facebook.

Een post waar nieuwe bezoekers op afkomen, is meer waard dan een stuk waar vaste bezoekers op klikken. Dat laat Denton, weten in een interne memo. "Elk van de nieuwe bezoekers kan bekeerd worden tot een terugkerende bezoeker."

Unieke bezoekers onderstrepen de groei van het bezoek. Volgens Denton de maatstaf waarmee adverteerders meten en besluiten of ze hun geld uitgeven bij een bepaalde site. Met de nieuwe targets die her aan worden gehangen, meent Denton eigen nieuws te stimuleren.

In de begintijd van Gawker Media moesten de blogs zich richten op het uitspugen van zoveel mogelijk posts. Dat veranderde al snel en er werd voor de werknemers een bonus ingesteld op basis van pageviews. Met tegenvallende economische omstandigheden, ging eind 2008 de bijl in de bonussen. Deze zouden niet meer worden uitgekeerd. Toen bleek dat de tegenslag in online advertising prima te verhapstukken was, werden de prestatieafhankelijke bonussen toch weer ingesteld.

Voor nu krijgt elke site van de uitgever een eigen target, het gemiddelde aantal unieke bezoekers van de laatste 12 maanden. Gaat een site bijvoorbeeld 13 procent over het gestelde aantal heen, dan ontvangen de schrijvers gemiddeld een bonus van 13 procent naast hun vaste salaris. De verdeling van de bonus ligt bij de hoofdredacteur.

Deel dit bericht

2 Reacties

Martin

Wederom een uitgever die zich vooral richt op kwantiteit…

Ron

Kan ook natuurlijk goed uitpakken voor de wernemer.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond