Deel dit artikel
-

Nokia laat beurskoers TomTom duikelen

De Nederlandse navigatiefabrikant zag de beurskoers dalen na het nieuws van Nokia om gratis mobiele navigatie aan te bieden.

Op de Amsterdamse beurs ging TomTom flink onderuit donderdagmorgen. Iets na twaalven stond het aandeel van TomTom op 5,60 euro, ruim 15 procent lager.

De Finse telefoonfabrikant stelt de navigatiedienst beschikbaar voor 10 van zijn telefoons, in 74 landen, 46 talen en met verkeersinformatie voor meer dan 10 landen. De gesproken navigatiedienst binnen Ovi Maps was al eerder beschikbaar, maar tegen betaling.

Google lanceerde voor de Verenigde Staten eerder een gratis mobiele navigatiedienst met spraakherkenning. Met deze aanval op de navigatiemarkt moest de koers van TomTom het toen ook al ontgelden. In tegenstelling tot Googles dienst, is er voor Ovi Maps geen internetverbinding nodig.

De navigatiedienst van Google kent meerdere voordelen ten opzichte van zijn concurrenten. Zo werkt Google Maps Navigation samen met verschillende andere Google-diensten, als Google Maps, Streetview, stemherkenning en search.

Deel dit bericht

10 Reacties

Bas Groot

Google heeft ook een nadeel, of eigenlijk: mobiele telefoons hebben een nadeel.  Het GPS antennetje is veel te zwak om in een auto bruikbaar te zijn. Zodra je door een smalle straat of een straat met hoge gebouwen komt, wordt de nauwkeurigheid enkele honderden meters en daar heb je niks aan als je de juiste afslag moet nemen in een stad die je niet kent. En omdat het antennetje zo zwak is, heeft hij veel tijd nodig voor een plaatsbepaling en dat is ook niet bepaald handig als je in een rijdende auto in een stad zit; meestal klopt er geen jota van de plaatsbepaling. Dus op de snelweg (waar je er met borden volgen ook wel uit komt) werkt het prima en in ruim opgezette Amerikaanse steden als Houston en Las Vegas zal het ook wel werken. En dat heeft dus niks te maken met hoe goed of slecht Google software is, maar alles met dat een telefoon gewoon fysiek en in batterij-capaciteit te klein is om een voldoende gevoelige GPS antenne in te kunnen stoppen. Dus het zal ook wel weer niet zo'n vaart lopen met Google navigatie, verwacht ik. Omdat het praktisch niet werkbaar is. Maar de prijserosie in deze markt zal wel blijven doorgaan.

An Tenne

Het blijft natuurlijk altijd mogelijk om een externe antenne aan te sluiten.

Frank van Bruggen

Ik begrijp niet dat deze trend nog als verrassing komt voor de analisten. En dat de koers van TomTom blijkbaar nog steeds niet genoeg is gecorrigeerd voor deze ingezette ontwikkeling….Google, Nokia, who's next…

Bas Groot

Beste anonieme Annie van der Tenne, zie jij jezelf rondlopen met een mobiele telefoon met een grote extra kluit eraan om te kunnen navigeren? Handig man! Hey! Is dat een externe bluetooth GPS antenne in je broekzak of ben je blij me te zien? Dat is toch vreselijk onpraktisch, dat doet toch geen mens? En anders lacht je vriendin je wel uit omdat je weer zo'n mal mannending hebt gekocht. Ik kan het je nog gekker vertellen: de allereerste tomtom die ik kocht was in de tijd dat Harold Goddijn cs nog half/half een pda bedrijfje was, en toen had ik dus tomtom op een pda plus een externe antenne. Zoals in jouw voorstel. Man wat een onding was dat! Kleute! Loop je weer met zo'n hand vol tamagotchi's die je moet vertroetelen en af en toe niet met elkaar willen praten. Ik was af en toe een soort relatiecoach tussen al die plakjes elektronica die ik bij me droeg. Waardeloos.  Noh, dan wordt het toch echt weer praktischer om gewoon een tomtommetje te kopen, vanwege dit soort concurrentie-perikelen worden die dingen zo onderhand net zo goedkoop als een staafmixer.  Ik geef liever een klein beetje geld uit aan iets dat tenminste werkt dan dat ik met een gratis onding op mijn telefoon een half uur te laat kom bij een afspraak omdat mijn telefoon opeens 5 minuten lang de locatie niet update of denkt dat ik onder de meest nabije UMTS mast sta, en ik dus hopeloos verdwaal omdat ik de weg niet weet. Onpraktische dingen worden alleen maar een hit als het praktische alternatief nog niet is doorgebroken. Nog andere redenen waarom gratis tomtom van google op je telefoon een megahit wordt en huidige oplossingen niet?

Bas Groot

Overigens: de standaard meegeleverde Google Maps op de iPhone kun je ook als een soort tomtom gebruiken. Wel eens gedaan toen mijn ouwe tomtom me niet naar een splinternieuw industrieterrein kon brengen. Een ander vervelend ding wat je dan ervaart: Hoe kijk je op het schermpje terwijl je rijdt in een omgeving waar je de weg niet weet? Dan moet je toch weer zuignap unit op je raam hebben. Als je op je carkit wil kijken tijdens het rijden heb je een zekere garantie voor brokken maken. Dus ook dan moet je toch weer een speciaal plastic dingetje met zuignapje kopen en zo. En het schermpje van smartphones… dat SPIEGELT! Dan zie je dus helemaal niks. He Bas, bah wat ben je flauw toch, met al dat praktische gezeur. Dat is toch niet relevant voor de beurskoers?

Tinus Rehkaak

He Bas, Voor mij is Google Maps op m`n Nokia 9300i een volwaardige vervanger. Ik gebruik het als ondersteuning, lees het even voor vertrek en ga onderweg. De Google Nexus One spreekt het nog eens voor je uit, net als Tom Tom en integreert Streetview; ideaal die herkenningspunten. Voor mij dus allang geen Tom Tom meer.

Martinus

Frapant te zien waarom veel zeggen dat een TT niet zou werken. Mss ligt het gewoon aan de rommel die je koopt. Heb inmiddels de 4de pda versleten en overal werkt tt prima. De satelietontvangt van jaren terug was idd sloom en niet altijd ff goed. De laatste generaties zijn zo goed dat je daar prima mee kan rijden en lopen. In nauw straatje in Adam, Groningen en zelfs Monaco.. als het daar lukt lukt het overal. En jadat was ook met een auto met warmtewerende vooruit, die in het verleden vaak problemen gaf.

Bas Groot

Beste Tinus,  Voor vertrek is een mobiele telefoon met Google Maps een prima hulpmiddel. TomTom is zeker niet heilig, heeft een paar zwaktes, maar mijn betoog is dat de GPS antenne ten enen male ontoereikend is onderweg met de auto. Ik kom als new business manager regelmatig op plekken waar ik nooit geweest ben, vaak niet op een industrieterrein maar in het centrum, dus ik ben power user. Vaker wel dan niet moet je ergens vlak bij je bestemming ter plekke je plan aanpassen. Wegopbrekingen, markt, kermis, verhuiswagen staat in/uit te laden op de gracht, parkeerterrein/garage vol, parkeergarage defect, beloofde gereserveerde plaats vergeten te reserveren of illegaal ingepikt, noem maar op. Ook bij ingewikkelde 7-sprong kruispunten in grote stadscentra heb je een snelle GPS gewoon nodig.  

Bas Groot

For completeness bedoel: de GPS antenne van een mobiele telefoon. @redactie: ik krijg nu alle reageer-mails dubbel. Krijg ik ze door te vinken nu driedubbel?

Martinus

He Bas, Koop eens een xperia 1. Die is zo bloed snel dat je dat duizeld. Helaas TT is dan niet altijd ff snel mee. Ik vind mezelf ook een zware gebruiker… ben ook z'n ACM. Heb nu een business app van Nokia E72, a-gps en gps samen is ook donders vlot. Garmin erop en raggen. Geen verhuiswagen, opbreking houd me tegen. Ach en logisch nadenken werkt altijd het best 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond