Deel dit artikel
-

Google lanceert social feature, rivalen in de aanval

Google heeft Google Buzz gelanceerd, een dienst waarmee status updates uit verschillende social media verzameld worden binnen Gmail of op mobiele telefoons. Rivalen Microsoft, Yahoo en Facebook zetten, uiteraard, hun vraagtekens bij de nieuwe dienst.

Met Google Buzz krijgt de gebruiker een real time overzicht van de berichten die andere mensen achter laten, rechtstreeks op Google Buzz of via andere sociale sites. Naast het overzicht van status updates van anderen, kan de gebruiker in Google Buzz video’s en foto’s plaatsen. Desondanks is het nog niet mogelijk om de updates vanuit Google Buzz op Twitter en Facebook te plaatsen. Al zegt Google hier wel aan te werken.

Wel is er een wederzijdse integratie met onder meer fotodienst Picasa, rss-reader Google Reader en natuurlijk videodienst YouTube.

De nieuwe dienst zou een oase van rust moeten zijn in het midden van alles sociale media-initiatieven en een compleet overzicht moeten bieden. Een zakelijke variant van de dienst, zo laat Google weten, moet nog volgen. Hierin komen extra features die zich richten op organisaties.

Rivalen

Een woordvoerder van Facebook liet aan het blog Readwriteweb weten dat het zich afvroeg of het vriendschapsmodel in Google Buzz wel functioneel genoeg was. Via algoritmes zou Google bepalen welke berichten de meeste waarde voor de gebruiker hebben en deze vervolgens boven in de lijst plaatsen.

Yahoo wachtte niet lang voor het een persbericht de deur uit deed om aan te geven dat Yahoo Updates, volgens de Google-concurrent een soortgelijke dienst als Google Buzz, al een jaar bestaat. Met Yahoo Updates kunnen gebruikers hun status, content en online activiteiten delen en updates vanuit diverse andere partijen als Flickr, Twitter en YouTube verzamelen in een feed.

Ook Microsoft deed een duit in het zakje. Het bedrijf liet weten dat mensen helemaal niet nog een nieuw sociaal netwerk willen. Aggregatie daarentegen, daar draait het om, en dat is volgens Microsoft precies wat zij doen met de samenwerkingen en integratie van Microsoft met Flickr, Facebook, Twitter en andere partijen.

Mobiel

Er zijn mobiele applicaties van Google Buzz voor de iPhone en Android en er is een mobiele site. Met GPS kunnen gebruikers makkelijk hun lokatie doorgeven aan Google Buzz. Ook komt de nieuwe dienst in de applicatie Google Maps.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond