Deel dit artikel
-

2,6 miljoen euro voor frequenties in 2,6 Ghz-band

De nieuwe draadloze breedbandige infrastructuur kost de winnende telecombedrijven 2,6 miljoen euro.

Over een maand begint in Nederland de uitrol van nieuwe mobiele breedbandige infrastructuur. Zes bedrijven wonnen daartoe brokken frequentieruimte voor Umts- en Wimax-diensten.

Meer aanbod, zo klinkt de veronderstelling, leidt tot lagere prijzen voor mobiel internet.

Vorige week werd al bekend dat UPC en ZIggo, samen, en Tele2 nieuwe toetreders worden op de markt voor mobiel breedband. Ze kunnen met eigen infrastructuur de concurrentie aangaan met KPN, T-Mobile en Vodafone. Ook die partijen wonnen een beetje spectrum om hun mobiele digitale snelwegen wat te vergroten.

Zojuist werd bekend welke bedrijven welke prijzen betaalden voor de frequentieruimtes rondom de 2,6 Ghz. In totaal betaalden de bedrijven iets meer dan 2,6 miljoen euro.

Diederik Karsten, algemeen directeur van UPC, zegt in een persbericht: “De samenwerking tussen Ziggo en UPC maakt het voor ons als regionale bedrijven mogelijk om toch landelijk mobiele diensten aan te bieden".

Ziggo en UPC legden 1 miljoen euro op tafel en Tele2 400.000 euro om marktspeler te worden met mobiel breedband. Die bedragen vallen in het niet bij de miljarden die de GSM-aanbieders rond de eeuwwisseling betaalden voor Umts-licenties.

Binnen twee jaar moeten de winnaars hun mobiele diensten op het gewonnen spectrum in gebruik nemen.

Het ministerie van Economische Zaken zegt verder: "Er was vooral belangstelling voor gepaard spectrum, dat geschikt is voor 4G. Er is 69,7 MHz ongepaard spectrum overgebleven. Hiervoor was blijkbaar op dit moment geen belangstelling bij de deelnemende marktpartijen. Deze frequenties zijn vooral geschikt voor WIMAX en niet voor 4G.  De minister van Economische Zaken beziet nu hoe deze frequentieruimte alsnog kan worden uitgegeven".  

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond