Deel dit artikel
-

Google via overname dieper in (video)telefonie

Google koopt Global IP Solutions om zijn aanbod IP-telefonie, in audio en video, te verbeteren.

Voor de overname legt Google 68 miljoen dollar in contanten op tafel. In ruil daarvoor krijgt het een technologiebedrijf dat de kern van audio- en videoconferencing ontwikkelt.

Global IP Solutions is een partij met sterke banden met internetbedrijven. Tot de klantenkring  behoren onder meer Yahoo, AOL, Cisco Webmeeting, Nimbuzz (uit Rotterdam), Mail.ru en Baidu. Ze kopen technologie in om via hun webdiensten of pc of mobiele telefoon spraak- en videocommunicatie mogelijk te maken.

Met welk doel Google het bedrijf heeft overgenomen, staat niet vast. Het is echter duidelijk dat Global IP Solutions (GIPS) kennis en producten in huis heeft die derden graag inkopen. Vermoedelijk gaat het Google dus niet enkel om de slimme mensen die er werken, maar wel degelijk ook om het intellectueel eigendom dat zij creëerden.

Oppertechneut Rian Liebenberg zegt over zijn aankoop: "We zien ernaar uit om met GIPS team te werken en verder te innoveren op het web". Daarmee geeft hij in ieder geval aan dat IP-telefonie via het web zal verbeteren.  

De nu overgenomen kerntechnologieën kunnen een aanvullende rol spelen op diensten als Google Talk (chat in tekst, audio en video), Google Voice (online telefooncentrale), Gizmo5 (VoIP-dienst à la Skype) en het mobiele platform Android. Global IP Solutions zou goed werken bij telefonie via WiFi.

GIPS’ technologie voor audio- en videocommunicatie staat ook ter beschikking aan derde ontwikkelaars via AP’s. Hoe breed en actief het ontwikkelaarsbeleid is, is niet bekend.

Het overgenomen bedrijf claimt dat zijn software is geïnstalleerd op 800 miljoen communicatie-installaties.

Foto: brook (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond