Deel dit artikel
-

Ziggo hoeft The Pirate Bay niet te blokkeren

De rechter meent dat Ziggo The Pirate Bay niet hoeft te blokkeren. Stichting Brein eiste eerder dat Ziggo de torrentsite af zou sluiten voor haar klanten. Om die reden dat de klanten inbreuk maken op auteursrechten.

In deze zaak ging het om de vraag of ISP’s verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor informatie op servers van anderen. Nu is het zo dat de ISP’s wel verantwoordelijk zijn voor informatie op hun eigen servers.

De rechter acht het niet bewezen dat alle klanten inbreuk maken op het auteursrecht en vindt zodoende dat de site niet voor alle klanten afgesloten kan worden.

Met het oordeel van de rechter moet Stichting Brein opdraaien voor de kosten van de rechtszaak; bijna 50.000 euro. Van deze zaak had een precedentwerking uit kunnen gaan. Een uitspraak in dit geval zou ook gevolgen hebben voor andere ISP’s. Om die reden sloot XS4ALL zich bij Ziggo aan in de rechtszaak.

Ziggo is de grootste internet service provider van kabelinternet in Nederland en adverteert de aangeboden hoge internetsnelheden door het downloaden van films en andere media te promoten.

Volgens Stichting Brein is Ziggo de grootste provider van kabelinternet in Nederland. Omdat het bedrijf de hoogste downloadsnelheden biedt, werd geconcludeerd dat Ziggo een substantieel deel van de Nederlandse gebruikers van The Pirate Bay tot haar abonneebestand mocht rekenen.

Sinds de komst van internet gaan consumenten anders om met entertainment: ze willen muziek en films kunnen downloaden. Volgens XS4ALL ligt de oplossing voor dat probleem niet in het inperken van burgerrechten, maar in innovatie.

Op The Pirate Bay worden torrents aangeboden van mediabestanden als bijvoorbeeld audio, video, games, software of boeken. Via een eerdere zaak, aangespannen door Stichting Brein, werd geoordeeld dat de site in Nederland zijn dienst moet staken. De voormalige eigenaren en oprichters van The Pirate Bay werden in thuisland Zweden al eens veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Hiertegen gingen de drie in beroep.

Deel dit bericht

2 Reacties

Drabbe

Uberhaupt het downloaden valt gewoonweg niet te stoppen. Het is onderdeel van de dagelijkse handelingen op internet en sites blokkeren heeft geen zin omdat ze dan toch opereren vanuit andere landen. Eigenlijk zou het downloaden gepromoot moeten worden zodat de mensen de DVD's en CD's kunnen bekijken en als de branche hier goed op inspeelt tegen niet al te hoge kosten valt er best wat te verdienen dus geen 19,95 voor een CD bv maar 6.95 bv voor een MP3 Album.Stukke goedkoper en wel net zo aantrekkelijk voor de consument.

Berend

@Jannemiek Jouw eerste link geeft mij niet de juiste uitspraken… Alle Nederlandse TPB zaken: http://jure.nl/the%20pirate%20bay  

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond