Deel dit artikel
-

Apple: opslag locatiegegevens gebeurt anoniem

Het opslaan van locatiegegevens binnen het nieuwe mobiele besturingssysteem van Apple zal anoniem gebeuren. Het bedrijf heeft twee congresleden in de Verenigde Staten uitgebreid antwoord gegeven over de dataverzameling van locatiegegevens zoals deze zijn vastgelegd in de nieuwe privacyovereenkomst.

Bij het verzenden van locatiegegevens via wifi, mobiele masten of bijvoorbeeld gps, wordt er geen informatie vrijgegeven die terug kan leiden naar de individuele gebruiker. Dat stelt Apple in antwoord op vragen van twee congresleden uit de Verenigde Staten. Eerder werden in Nederland hierover ook kamervragen gesteld.

Het advertentiesysteem iAd is geïntegreerd in het nieuwe besturingssysteem iOS. Nu Apple heeft aangegeven locatiegegevens te verzamelen, kan dit gekoppeld worden aan het advertentiesysteem. Hierdoor krijgt de gebruiker advertenties die beter aansluiten bij zijn interesse of omgeving.

In de brief (PDF) voegt Apple verder toe dat de data minimaal voor zes maanden wordt bewaard. Gebruikers zouden verder kunnen kiezen voor een opt out, door niet akkoord te gaan met de nieuwe privacyovereenkomst. Bijkomend nadeel is wel dat er dan geen iTunes-account aangemaakt kan worden. Een andere manier om onder de verzameling van gegevens uit te komen is het uitzetten van locatiegebaseerde diensten. Per applicatie of dienst zou de gebruiker vervolgens middels een pop-up aan kunnen geven of er locatie over de locatie verzonden kan worden. De gebruiker kan zich bovendien afmelden voor iAd.

Apple zegt de gegevens niet direct te verspreiden onder partners, hoewel in de overeenkomst wel staat dat het bedrijf dit mag doen.

In het document staat ook dat Apple de gps-informatie zou kunnen gebruiken voor een analyse van verkeerspatronen. Dit wijst mogelijk op een nieuwe navigatiedienst.

Bron foto

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond