Deel dit artikel
-

eBay boekt 23 procent meer winst

E-commerbedrijf eBay ziet de winst met 23 procent toenemen tot 432 miljoen dollar. Het uiterlijk van de site is veranderd, waardoor eBay meer op Amazon gaat lijken. Daarnaast blijkt dat mobiel en Paypal strategisch steeds belangrijker worden.

Dat blijkt uit de financiële cijfers die eBay gisterenavond presenteerde (PDF: cijfers, presentatie).

Nieuwe productpagina voor koerscorrectie

De omzet steeg ten opzichte van vorig jaar met 10 procent tot 2,2 miljard dollar. De nettowinst steeg als gevolg van kostenreducties met 23 procent tot 432 miljoen dollar.

eBay bevindt zich momenteel middenin een strategische koerscorrectie met zijn handelssite. De focus moet veranderen van het aanbieden van goederen naar het verkopen van goederen. Dat betekent ook dat er minder aandacht naar Stores uitgaat, winkels van derden, maar naar de veiling en Nu Kopen-onderdelen.

Een eerste teken van de nieuwe koers zijn gisteren vernieuwde productpagina’s. Daarbij ligt de nadruk niet op het veilingaspect, maar op het product zelf. Potentiële kopers zien eerst een product, diens details en recensies (betrokken van CNET) en pas daarna krijgen ze de optie dat item in een veiling te kopen of direct tegen een vaste prijs. Marktkenner Scott Wingo schreef een analyse van de vernieuwingen aan de productpagina’s.

De omzetverdeling:

  • eBay Marketplace (waaronder Classifieds, zoals Marktplaats.nl): 1,4 miljard dollar, plus 3 procent
  • Paypal: 838 miljoen dollar, een plus van 22 procent in een jaar

eBay Classfieds Group valt bij eBay Marketplace in de categorie Marketingdiensten. Exacte cijfers over de resultaten van bijvoorbeeld Marktplaats.nl worden niet bekend gemaakt. Toch valt uit de cijfers op te maken dat de omzet uit marketingdiensten groeit, in een jaar met 13 miljoen dollar tot 226 miljoen dollar.

Paypal blijkt de snelste groeier in het eBay-concern. Niet enkel de omzet gaat met rasse schreden vooruit. Ook het gebruikersbestand blijft behoorlijk groeien. Uit de ontwikkeling in de cijfers blijkt dat Paypal over een paar kwartalen meer gebruikers heeft dan eBays handelsplatform.

Aantal gebruikers:

  • eBay: 93,2 miljoen actieve gebruikers, een toename van 4 procent
  • Paypal: 90,5 miljoen actieve gebruikers, een toename van 16 procent

Eenderde van de Paypal-klanten komt tot zijn financiële transacties via eBay-sites. Ongeveer tweederde van hen gebruikt Paypal om te betalen bij reguliere webwinkels.

Mobiele ontwikkelingen

In de toelichting op de kwartaalcijfers noemt eBay-baas John Donahoe de twee belangrijkste ontwikkelingen bij zijn bedrijf: de winkelervaring verbeteren en investeren in technologie. Een belangrijk aspect van dat tweede zijn de ontwikkelingen aan het mobiele front.

Omzet uit mobiele diensten, via apps en mobiele sites, belopen ondertussen al in de honderden miljoenen dollars. Dat is een druppel op een gloeiende plaat, wanneer die bedragen worden afgezet tegen de vele miljarden omzet die eBay jaarlijks boekt.

Donahoe: “De optelsom van de financiële transacties via Paypal mobiel zulllen dit jaar de 500 miljoen dollar overschrijden”. Dat is ongeveer 1,5 procent van de 30 à 35 miljard dollar die in totaal over Paypals platform heen gaat.

“Mobiele commerce explodeert. Onze iPhone-applicatie is 13 miljoen keer gedownload. Vorig jaar kocht men voor 600 miljoen dollar aan artikelen op eBay via de mobiel, dit jaar gaan we makkelijk over ons doel van 1,5 miljard dollar heen”. Dat houdt, omgerekend, in dat ongeveer 1 procent van de ruwweg 110 miljard dollar aan verhandelde goederen via de mobiele telefoon van eigenaar wisselt.

Donahoe: “Over mobiel versus de desktop kan ik het volgende zeggen. Mobiele gebruikers zijn vier keer actiever dan niet-mobiele gebruikers. Daarbij is het belangrijk te onthouden dat mobiele gebruikers niet enkel hun mobieltje gebruiken. Ze gaan ook vaker dan gemiddeld via de desktop of laptop naar eBay. Daarom hebben we een agressief beleid op het mobiele platform”.

Foto: liewcf (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond