Deel dit artikel
-

KPN en NOS: Olympische Spelen online te volgen

KPN en de NOS gaan samen de Olympische Spelen uitzenden via internet. De uitzendingen zullen te zien zijn op de breedbandportal van KPN. De 2000 uur worden gratis beschikbaar gesteld aan de 1 miljoen adsl-abonnees van KPN.

Op de portal van KPN zullen gelijktijdig vier televisiekanalen worden aangeboden, waaruit men kan kiezen. Alle beelden en het (omgevings)geluid zijn live, maar er wordt verder geen commentaar gegeven bij de beelden. Als vijfde kanaal zijn ook de beelden van Nederland 2 op te roepen.

De uitzending van de Olympische Spelen op internet komt tot stand door de samenwerking van KPN en de NOS. De NOS bezit de uitzendrechten voor de Olympische Spelen in Nederland. De beelden die vanuit Athene worden doorgestraald zijn dezelfde beelden die wereldwijd door televisiestations worden gebruikt en die per land van commentaar worden voorzien. Bij een groot aantal beelden kunnen statistische gegevens opgevraagd worden die geleverd worden door een bedrijf dat ATOS heet. De gegevens worden normaal gebruikt door commentatoren en programmamakers.

Voor de NOS was bij de totstandkoming van de samenwerking met KPN van belang, dat KPN kon garanderen dat de beelden alleen toegankelijk zouden zijn voor internetgebruikers in Nederland. De NOS heeft namelijk alleen de uitzendrechten voor Nederland. KPN kan zien aan de gene die inlogt of hij/of zij dat doet vanuit een aansluiting die van KPN is.

De uitzendingen op internet beginnen vrijdag 13 augustus met de openingsceremonie. Naast de ’streams’ kan men op de site ook het volledige programma vinden van de uitzendingen op internet.

Deel dit bericht

17 Reacties

Jak Boumans

Vroeger was de NOS van ons allemaal, betaald met geld van ons allemaal. Daarom mocht de NOS sportwedstrijden uitzenden en het Eurovisie songfestival. Nu gaat de NOS in een exclusieve deal met KPN op internet de Olympische Spelen uitzenden, waarbij slechts 1 miljoen Nederlandse kijkers kunnen deelnemen aan internet webcasts (waarvan de rechten gekocht zijn met overheidsgeld). Het wordt dus tijd om de NOS tot de orde te roepen of de NOS af te schaffen en betaalde sportzenders op internet te beginnen.

Ria Volkers

NIET ALLE 1 miljoen KPN ADSL klanten kunnen van deze exclusieve uitzending genieten. Ik word ook uitgesloten terwijl ik wel ADSL klant ben bij KPN. "De Breedbandportal van KPN werkt alleen op: Win98,WinME,WinXP,Win2000,Windows Server 2003", zo meldt de browsercheck die ik op mijn computer met MacOSX keurig kreeg…

peter

ook klanten van xs4all ADSL kunnen geen gebruik (geen gebruik van Klipping) ivm privacy-rechten

tsjoemie

Wat met de mensen die UPC kabel hebben?  Zijn er onderhandelingen met UPC? Waarom bieden zij dit ook niet gezamelijk aan met KPN?

Anders Floor

Omdat KPN daar dan geen klanten mee trekt. (Elementary, my dear Watson)

jack

Ik vindt het allemaal niet eerlijk heb adsl via tiscali en dus geen OS op pc, betalen we daar *** kijk en luistergeld voor, stelletje ******. Kan er echt niet bij met mn pet hoor. Ben onwijze fan van sport maar zo wordt het er allemaal niet leuker op

het geweten

@Peter: XS4all heeft inderdaad standaard in de leveringsvoorwaarden staan dat ze i.v.m. privacy niet aan klipping doen. Ik heb echter ergens gelezen dat als de abonnee dat zelf wel wil, hij conctact op kan nemen met Xs4all, zodat je toch gebruik kunt maken van die "olympische aanbieding". @Jack, Sorry, maar wat jij aan het doen bent is gewoon "boeren in de openstaande microfoon". Je betaalt je kijk en luistergeld en kunt daarvoor keurig op Nederland twee (of buitenlandse zenders) de olympische spelen volgen. Dus jij als "onwijze sportfan" kunt gewoon op meerdere zenders kijken. Dus al dat ge-****** is niet nodig.  En voor de rest is er natuurlijk altijd nog de ultieme oplossing: ADSL nemen via KPN 🙂

rudy

Het kan natuurlijk niet zo zijn, dat er met belastingcenten iets wordt geregeld bij één van de aanbieders, waarmee je een zeer beperkt aantal gebruikers bedient. Laten we eerlijk zijn: daar betaal ik geen belasting voor. Het is natuurlijk een ander verhaal wanneer blijkt dat KPN diep in de buidel heeft moeten tasten …. maar, de NOS kennende, vrees ik dat dit een soort 'help KPN de winter door' actie is. Ze hadden toch minimaal met de vier grote DSL-netwerkeigenaren en die vereniging van kabelmaatschappijen moeten overleggen. Dat lijkt niet te zijn gebeurd. Jammer, want het had in ieder geval een betere indruk gemaakt. Wat dat betreft heeft de VVD gewoon een sterk punt.  Dat slechts MS ondersteund wordt (en geen Apple, Linux, Unix), dat is natuurlijk een misser van KPN. Maar dat kunnen we de NOS niet aanrekenen. Het betekent alleen dat ik als Apple Powerbook gebruiker geen klant hoef te zijn van KPN. Wel een gemiste kans voor ze, als je weet dat ik 7 uur per dag 'mobiel' surf, waarvan dus een uur of 5 via gprs/umts en allerhande wifi punten (geen hubhop dus, dank u!). Ik lijk me toch zeker doelgroep…. denk ik zo. 

a treur jr

Logisch wel deze samenwerking. KPN en NOB zijn ook partners voor Digitenne (KPNTV) De ene hand wast de andere toch?

Het Geweten

Mensen even voor de goede orde:De NOS heeft 4 ADSL exploitanten benaderd die allemaal konden meedoen, maar moesten ze wel aan eeen aatnal eisen voldoen. Die eisen hadden overigens voornamelijk te maken met de eisen die het IOC stelt aan verspreiding van beelden van de Olympische Spelen via internet. Alleen KPN kon of wilde aan die eisen voldoen. Het is dus pertinent niet zo dat de anderen niet benaderd zijn. Ze wilden (of konden) niet aan de eisen voldoen. Als iedereen eerst zijn huiswerk doet, dan zie je dat een hoop reacties overbodig zijn. Er was zelfs een lid van tweede kamer die, in al haar profileringsdrang, al kamervragen had gesteld! Als ze nou eerst even de NOS had gebeld om te vragen hoe dat zat, dan was dat helemaal niet nodig geweest (over verspilling van belastingcenten gesproken). Kortom: check the facts voordat je in de openstaande microfoon begint te brullen.

a treur jr

Het Geweten. Je maakt hier de zelfde fout als op mijn weblog. Hoezo niet discriminerend.  Ook de KPN kon niet helemaal voldoen aan de eisen, daarna heeft de NOS de eisen aangepast aan de wankele gronden die KPN wel bood en de andere providers niet. Geen enkele provider kan immers distributie buiten landsgrenzen voorkomen. BTW, ff de NOS omroepdoelstellingen checken voordat je gaat reageren op een site. En uiteraard verteld de NOS dit verhaal niet publiek. Het is hoe dan selectieve distributie met unieke data die je niet via de overigen media kan krijgen. Dus ook je verwijzing naar de reguliere TV uitzendingen zijn NIET juist. Ook ff tsekken!!! Is je microfoon al uit?

Het Geweten

Treur,Dus jij heb inside informatie waaruit blijkt dat zel WEL voor KPN bereid waren om aan de eisen te sleutelen en NIET voor de anderen? Ben beniewd of je die info kunt staven. Als dat zo zou zijn zou het inderdaad vreemd zijn, maar vooralsnog heb ik het bewijs daarvan neit gezien. Wat ik wel heb gezien is de officiele mededeling van de NOS waarin ze verklaard hebben naar meerdere partijen toe de beelden aangeboden te hebben. En als ik verwijs naar de reguliere uitzendingen (zowel in binnen als buitenland) dan doe ik dat omdat sommige reacties hierboven net doen voorkomen alsof je als je geen ADSL bij een KPN provider hebt, je niets van de Olympische spelen te zien krijgt. En zo zit het niet in elkaar. En nee, de microfoon staat dus niet uit.

Smikkelen

@Het geweten: de internet beelden van de NOS voor de Olympische spelen zijn alleen voor KPN klanten beschikbaar. Dat is een slechte zaak, omdat de NOS uit publieke middelen wordt betaald en deze beelden voor elke Nederlandse Internetter beschikbaar zou moeten zijn. KPN had de beelden voor iedereen in NL beschikbaar moeten stellen. Het probleem ligt ook deels bij de andere ISP's, zij zijn immers niet in staat om video goed binnen hun netwerk te distribueren en te garanderen dat de content alleen in hun eigen netwerk beschikbaar is. Dit kan ook zonder klipping, dus met respect voor de anonimiteit van de kijker, zodat ook XS4ALL kijkers hadden kunnen genieten. Video Exchange biedt deze mogelijkheid bijvoorbeeld.

nico

Mensen die geen ADSL van KPN hebben kunnen dezelfde beelden gratis bekijken via de Deense omroep (www.dr.dk/ol). Audio is in het engels. Voorwaarde: woonachtig in Europa. Eenmalige registratie (password + email) op: http://olympics.dr.dk/register2.html  Veel OS kijkplezier, Nico. 

Het Geweten

@Smikkelen.Om met Louis van Gaal te spreken, " ben ik nou zo slim, of ben jij nou zo dom?"OP het eerste deel van je reactie geef je zelf al antwoord….." de rest" kon of wilde niet aan de eisen voldoen. Het feit dat de NOS van gemeenschapsgeld wordt betaald betekent toch vervolgens niet dat KPN maar even alles beschikbaar moet stellen? Rare redenering hoor. En je kunt WEL kijken via XS4all…je moet er alleen even wat vor doen, namelijk even aanmelden bij XS4all….ook dat had ik al eerder gemeld.

Ramona

Strax betalen we ook voor hoeveel ingeademd lucht, en ook nog eens een heffing voor uitgeademd lucht. Om in aanmerking te komen voor een baan zal je van te voren ook moeten neertellen, maar dan heb je wel een baangarantie.  Prettig geregeld toch?

duh

"Wat met de mensen die UPC kabel hebben? Zijn er onderhandelingen met UPC? Waarom bieden zij dit ook niet gezamelijk aan met KPN?" UPC biedt al televisie via de kabel

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond