Deel dit artikel
-

Icerocket nieuwe zoekmachine

Google heeft er weer een concurrent bij: IceRocket. De meta-zoekmachine is deels gefinancierd door de Amerikaanse miljardair Mark Cuban, de mede-oprichter van Broadcast.com. Icerocket heeft een aantal aardige features zoals dat je sites in ware grootte kunt laten voorvertonen en ook laat hij thumbnails zien van sites.

“Wij hoeven niet over te gaan doen wat Google al doet. Er zijn genoeg dingen te doen die Google heeft laten liggen,” zegt Blake Rhodes, dde baas van Icerocket said in een email interview met ZDNet.

“Google- gebruikers worden steeds vaker geconfronteerd met allerlei keuzes. Daar zitten keuzes bij waardoor ze het gevoel krijgen dat ze iets missen. Aan dat gemis willen wij iets doen,” aldus Rhodes.

Icerocket is onderdeel van een nieuwe genearie zoekmachines die gewone zoekdiensten wil combineren met superieure technologie. Die nieuwe genaratie zoekmachines hoopt op bepaalde gebieden slimmer te zijn dan Google.” 

Icerocket wil behalve zoekdiensten ook een e-maildienst gaan leveren voor mobiele apparaten. Ook op die manier hoopt het bedrijf iets aan te bieden dat er nog niet is.

Deel dit bericht

2 Reacties

Anders Floor

Het is wel tamelijk suf dat ze Google verder 1 op 1 hebben gekopieerd, tot de kleuren aan toe. Met een miljoeneninvestering in je mik verwacht je toch iets meer een eigen identiteit. De thumbnails zijn leuk en zullen regelmatig van pas komen. Ik dacht aanvankelijk dat ze met de techniek van Thumbshots – http://www.thumbshots.org/ – in zee waren gegaan maar dat lijkt niet het geval te zijn. Het lijkt me in ieder geval zeker een toegevoegde waarde te hebben. De afbeeldingen worden pas ingeladen als de zoekresultaten getoond zijn, dus het levert geen hinderlijke vertraging op. Wat de superieure technologie betreft, ik betwijfel wel of je het moet zoeken in dergelijke plaatjes, in zoeken vanaf je mobieltje of in mail-a-search-functies. Sterker nog, ik weet wel zeker van niet. Het zijn gimmicks, maar in de basis blijft het huidige zoeksysteem een groot manco houden: het is nog steeds niet volwaardig semantisch. Met andere woorden, zoekmachines "begrijpen" de tekst die ze indexeren niet, en ze "begrijpen" de zoekopdracht bezoeker evenmin. Op z'n best wordt er gewerkt met clustering van woorden: woorden die dicht bij elkaar staan, zullen wel een groter verband hebben dan woorden die ver van elkaar af staan. Daar houdt het op het moment wel zo'n beetje bij op, en dus blijft zoeken op z'n best behelpen. Ben je niet bekend met de manier waarop zoekmachines werken, dan kan je je een breuk zoeken en nog steeds niks vinden. Dat is op z'n zachtst gezegd nogal achterlijk, en de eerste zoekmachine die op dat terrein een doorbraak weet te vestigen zal de nieuwe Google worden.  Ik hoop voor Icerocket dat ze ook in die richting bezig zijn, anders kan het verhaal straks net zo snel weer afgelopen zijn. Google zelf is op dat gebied hard bezig met de aankopen van Kaltix en Applied Semantics, maar beursgang of niet, ik zou er nog geen stuiver in durven te investeren. Google is daarvoor nog veel te primitief in zijn dienstverlening en er is zo goed als geen enkele zekerheid dat Google zijn leidende positie zal behouden.

Boudewijn Janssen

Het is een meta-zoekmachine en haalt dus de resultaten van andere zoekmachines en combineert deze naar een eigen resultaat. Dat houdt dus in dat ze geen echt eigen zoekalgoritme hebben en naar mijn mening kunnen ze dan nooit concurrentie zijn voor een echte zoekmachine zoals Google. Ze zijn immers altijd afhankelijk van de techniek en resultaten van anderen. Ze maken gebruik van lycos en wisenut qua resultaten (andere heb ik zo snel nog niet kunnen ontdekken) en deze staan nou niet echt bekend om hun geweldige resultaten en actualiteit en zeker niet voor ons Nederlanders. De uitleg van meneer Rhodes is gewoon een opgeblazen marketing praatje en ze vallen zogenaamd Google aan omdat dat in deze tijd gewoon opvalt en aandacht trekt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond