Deel dit artikel
-

Groen licht voor beursgang Google

De Amerikaanse beursautoriteiten hebben gisterenavond laat alsnog het sein op groen gezet voor de beursgang van Google. Vanmiddag krijgt Google een notering aan de Nasdaq. Google verlaagde eerder al de uitgifteprijs van de aandelen naar 85 dollar. Eerder werd uitgegaan van een prijsrange van 108 tot 135 dollar. Het bedrijf is daardoor eenderde minder waard geworden. Ook beursganger Websidestory verlaagde de uitgifteprijs van zijn aandelen.

Ook worden er minder aandelen Google uitgegeven. Waar aanvankelijk werd uitgegaan van bijna 26 miljoen zijn het er 19,6 miljoen geworden. Met de beursgang haalt Google 1,7 miljard dollar op. De marktwaarde van de het zoekmachinebedrijf is door de markt nu bepaald op 23 miljard dollar.

Dat is 13 miljard minder dan een eerdere schatting van 36 miljard dollar. Dat de uitgifteprijs verlaagd is, heeft onder meer te maken met de tegenvallende belangstelling voor de aandelen Google. Er was op gerekend dat veel meer mensen zouden intekenen op de stukken.

Het meest gedupeerd door de verlaging van de aandelenprijs zijn durfkapitalisten als Kleiner, Perkins, Caufield and Byers en Sequoia Capital. Waar zij aanvankelijk van plan waren tien procent van hun stukken te verkopen, zullen ze de stukken voorlopig nog even vasthouden vanwege de verlaagde uitgifteprijs. Ook de baas van Google, CEO Eric Schmidt, verkoopt volgens The New York Times minder aandelen dan hij aanvankelijk van plan was. In plaats van de eerder aangekondigde 5 procent verkoopt hij nu nog maar 2,5 procent.

De kritiek op de manier waarop Google en de begeleidende banken de beursgang hebben aangepakt neemt hand over hand toe. Het aandeel Google zou eigenlijk woensdag al op Wall Street verhandeld worden. Maar de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC keurde de aandelenregistratie op het allerlaatste moment toch niet goed. Een reden daarvoor gaf de SEC niet. Het zoekmachinebedrijf  vroeg de beurswaakhond  daarop opnieuw om goedkeuring. Die kwam er dus woensdagavond laat.

Afgelopen maandag maakte Google bekend dat de SEC een onderzoek was gestart naar de manier waarop aandelen en opties aan werknemers en vroege investeerders zijn verstrekt. Google was vergeten deze aandelen bij de Amerikaanse beurswaakhond aan te melden.

Eind vorige week al had Google een aanvaring met de SEC, omdat er een interview met de twee oprichters van Google (Larry Page en Sergey Brin) in Playboy stond. Bedrijven die op het punt staan om naar de beurs te gaan, moeten terughoudend zijn met de informatie die ze verstrekken aan de media. Met het interview in Playboy dat al in april werd gehouden overtrad Google deze regel.

Google is trouwens niet de enige die zijn aandelenprijs woensdag heeft verlaagd. Ook webanalysebureau Websidestory verlaagde de uitgifteprijs van zijn aandelen van 10-12 dollar naar 8-9 dollar.

Het aantal aangeboden aandelen blijft wel 5 miljoen stuks, waarbij Websidestory van plan is om 4,4 miljoen aandelen aan te bieden en de bestaande aandeelhouders 600,000 aandelen, zo blijkt uit nieuwe SEC-documenten. Als uitgegaan wordt van een waarde van 8,50 dollar per aandeel, dan zou er 127 miljoen dollar opgehaald worden met de beursgang.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond