Deel dit artikel
-

Achterhoeker krijgt glasvezel voor 500 euro

Achterhoekse inwoners in het buitengebied gaan 500 euro betalen voor een aansluiting op het glasvezelnet in de Achterhoek. Tien Achterhoekse gemeenten willen samen met de provincie een breedbandbedrijf Achterhoek oprichten om bewoners buiten de bebouwde kom een betere toegang te bieden tot internet.

De verschillende colleges van de gemeenten en de provincie Gelderland nemen de komende tijd besluiten over hun deelname aan het Breedbandbedrijf Achterhoek. Gemeenteraden en Provinciale Staten moeten instemmen met het beschikbaar stellen van het benodigde kapitaal. Het breedbandbedrijf richt zich op het aansluiten van bewoners buiten de bebouwde kom in de zogenaamde ‘witte gebieden’. Dat zijn gebieden waar telecompartijen de komende drie jaar geen plannen hebben om glasvezel aan te leggen én die nu ook nog niet zijn voorzien van een glasvezel- of kabelaansluiting.

Met 500 euro per adres hopen ze het minimumaantal van 50 procent aansluitingen gaan halen. Dat is een voorwaarde voor elke gemeente om deel te kunnen nemen aan het breedbandbedrijf.

Na instemming van de gemeenteraden en Provinciale Staten is de verwachting dat het breedbandbedrijf voor de zomer wordt opgericht. Parallel hieraan starten de gemeenten na besluitvorming actief met de vraagbundeling. Vanaf het najaar 2015 start de aanleg van het glasvezelnet in die gemeenten waar 50 procent van de bewoners een aansluiting wil.

Deel dit bericht

6 Reacties

KoalaBear

Goed initiatief. 500 euro is dan te overzien om van het ‘langzame’ en soms onbetrouwbare ADSL af te komen als je ver van de centrale af zit. Hopelijk doen ze zoiets ook ooit in het gat waar m’n ouders wonen. Al wonen daar ook veel ouderen die mogelijk die noodzaak absoluut niet hebben..

Jan Vezel

Die 500 euro klopt niet helemaal:
Zie voor een completer verhaal over de kosten: http://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/nieuws/achterhoekers-in-buitengebied-voor-500-euro-op.9459748.lynkx

Raymond

Het zou ook kunnen bijdragen aan de leefbaarheid van plattelandsgebieden. Ik zou best wel ergens achteraf willen wonen, maar zonder een goede internetverbinding ben je tegenwoordig nergens meer. Het zou ook zomaar kunnen zijn dat een glasvezelverbinding waardeverhogend is voor je woning of dat je woning sneller verkocht wordt.

TvdH

Als 50% aansluit kan het voor 500 euro per adres? Uitkomst is voorspelbaar: nog geen 5% zegt ja. Maar 500 euro uitgesmeerd over 5 jaar is net geen tientje per maand.

Z.Eur

Internet toegang is essentieel voor de vooruitgang van onze maatschappij en kan een zeer nuttig hulpmiddel zijn bij veel grotere problemen zoals de vergrijzing.
Het zou de overheid moeten zijn die bij elk adres in NL glasvezel tot aan de deur zou moeten aanleggen.
Net zoals we ooit eens overal telefoonlijnen hadden liggen totdat een of andere jandoedel in de politiek het een goed idee vond omdat dat allemaal van de hand te doen voor een habbekrats.

O.N. Juist

Die 500 euro betreft natuurlijk alleen de aansluitkosten. De rest van de kosten wordt versleuteld in de abonnementsprijs. Glasvezel buiten de kernen kost nu eenmaal gewoon (veel) meer.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond