Deel dit artikel
-

Cijfers Apple vallen mee

Apple heeft in het tweede kwartaal van 2013 een omzet gerealiseerd van 43,60 miljard dollar, iets beter dan de markt verwacht had. De winst kwam uit op 9,5 miljard dollar, ongeveer 2,1 miljard minder dan vorig jaar.

Apple verkocht 19,5 miljoen iPads, 37,4 miljoen iPhones en iets minder dan 4 miljoen Macs. Het bedrijf verkocht daarmee meer iPhones en iPads dan een jaar geleden (resp. 25,1 miljoen en 11,8 miljoen iPads). Het aantal verkochte Macs daalde licht met 2 procent. Vooral de iPad Mini bleek een succes en wordt vooral verkocht aan consumenten die nog geen tablet hebben. Apple heeft nu 402 winkels, waarvan 150 buiten de VS, met een omzetgroei van negentien procent tot 5,2 miljard dollar.

Beleggers waren somber gestemd omdat innovaties uitblijven. Met de tegenvallende winst was al rekening gehouden. De beurskoers van Apple had in september vorig jaar nog het hoogste punt aller tijden bereikt, en daarna zette de daling in, ondanks prachtige kwartaalwinsten. Van zevenhonderd dollar is de koers naar vierhonderd dollar (vandaag) gegaan. Dat is overigens niet slecht: In januari 2010, toen Steve Jobs de iPad introduceerde, noteerde het aandeel rond de tweehonderd dollar.

Apple gaat zijn aandeleninkoopprogramma vergroten tot honderd miljard dollar tot en met eind 2015. Het dividend wordt met vijftien procent verhoogd.

Volgens CEO Cook is de productie van een groot aantal nieuwe producten gestart, maar die komen vooral in het najaar en heel 2014. De topman verwees in een toelichting naar marktvorsers die een forse groei voor de tablet- en smartphonemarkt voorzien.

In Nederland kampt Apple met de vertraging van de bouw van een winkel in Haarlem. Archeologisch onderzoek zou daarvan de oorzaak zijn.

Deel dit bericht

3 Reacties

Science

“Apple heeft in het tweede kwartaal van 2013 een omzet gerealiseerd van 43,60 miljard dollar” Hoe lopen de kwartalen van Apple?? Q1 is net achter de rug, Q2 hebben ze ook maar meteen afgesloten? 🙂

Redactie

Apple hanteert, net als veel andere bedrijven, een gebroken boekjaar.

NilsR

Ik vraag me af hoe teleurgesteld je over een winst van 9.5 miljard kan zijn…dat is ongeveer in de orde van grootte van de _omzet_ van Google per kwartaal…rare jongens daar op wallstreet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond