Deel dit artikel
-

Banken en telecombedrijven samen in mobiel betalen

Nederlanders kunnen vanaf 2012 hun telefoon gaan gebruiken om in winkels bij de kassa te betalen. Met een simpel zwaaigebaar gaat het geld van iemands bankrekening naar de winkelier.

Nederlands grootste banken en mobiele telecomaanbieders hebben daar deze week een intentieverklaring over getekend. ABN Amro, ING, Rabobank, KPN, T-Mobile en Vodafone spreken af dat ze een gezamenlijk bedrijf oprichten. Het vooralsnog naamloze bedrijf gaat een uniform systeem ontwikkelen voor mobiele transacties.

In eerste instantie richt het initiatief zich op betalen aan de kassa via een telefoon. Het is niet uitgesloten dat hetzelfde systeem later wordt gebruikt om online aankopen mee af te rekenen.

De technologie waar het mobiel betaalsysteem op wordt gebaseerd, is gestoeld op internationaal reeds aanwezig standaard. De betaalapplicatie komt op SIM-kaarten te zitten. NFC-technologie [?] wordt de draadloze drager, het signaal dat voor de dataoverdracht zorgt tussen de kassa’s en de telefoon en, daar achter, de bankrekening van de consument.

Er gaat geen geld noch betaalinformatie naar de mobiele aanbieders.

De partijen zijn nog niet in staat nadere details over het systeem te geven. KPN heeft enkele jaren al samen met Rabobank geëxperimenteerd met NFC-betalingen. Die proef is echter nooit omgezet in een landelijk commercieel beschikbaar product.

Binnen de nog op te richten joint venture voegen de banken en telecomaanbieders hun kennis en ervaringen samen.

Er wordt al jaren gesproken over het kunnen verrichten van betalingen met de mobiele telefoon als drager, of portemonnee. Er zijn, nog steeds, amper mobiele telefoons waarde NFC-chip in zit ingebakken. Bovendien moeten winkeliers hun kassa’s aanpassen om telefoongeld te kunnen ontvangen.

Zelfs de mondiaal drijvende kracht achter de NFC-technologie, het NFC Forum, erkent dat de ontwikkelingen veel langzamer gaan dan het zelf verwacht had.

De banken en mobiele aanbieders hebben een haalbaarheidsonderzoek gedaan en concluderen dat het gebrek aan NFC-telefoons geen bezwaar is. Mogelijk laat het zestal zich leiden door de plannen van marktleider Nokia om al zijn smartphones per 2011 uit te rusten met NFC-chips. Ook Apple zou deze communicatiechips in zijn iPhones willen gaan verwerken.

Deel dit bericht

5 Reacties

Alex

Leuke gadget… gaat volgens mij langzaam omdat we er niet op zitten te wachten. Chippen/pinnen/creditcard werkt ook prima.Niet verbasingwekkend dus dat het NFC concludeerd dat het minder snel gaat dan verwacht.Denk dat de early adapters er wel van gaan genieten. Wat beter zou zijn als de banken en telco's gas geven op het betalen OP een mobiel device. Dit is op dit moment een drempel om mobiel-commerce groot te laten groeien.  Maw: leuk initiatief, maar op het verkeerde gebied….

PingPing

Dan zijn de Belgen weer een paar jaar voor.Met het Ping-Ping project van Belgacom hebben ze eerst gezorgd voor een aantal producten in de markt zoals drankautomaten en parkeerautomaten. Daarnaast hebben ze zich gericht op bedrijfskantines waar het kassasysteem werd aangesloten op het systeem. Meer op http://www.pingping.be

PE

Leuk idee dit en ook zeer interessant, maar hoe wordt dit beveiligd? Gaan de banken hier iets aan doen gezien het met internetcriminelen heel hard gaat. Verwijzing naar het programma Reporter van deze week, zie http://www.nederland2.nl/programmas/763-reporter. Stel dat mijn mobiel kwijt of gestolen is dan kan er iemand anders heel leuk mee winkelen… dus het is belangrijk om grondig te onderzoeken om klanten met deze betaling te vreden mee te stellen. Misschien is het handig om te kijken naar andere landen die het al toepassen, als die er zijn.

Nishant

Leuk initiatief, maar ik zie liever eerst een mobiele versie van iDEAL. Ik denk persoonlijk dat NFC nog erg in de kinderschoenen staat (meer iets voor over 3+ jaar). Laat (Nederlandse) consumenten maar eerst goed kennis maken met mobiel shoppen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond