Deel dit artikel
-

BlackBerry-maker RIM diep in het rood

BlackBerry-maker RIM verloor in het eerste fiscale kwartaal van 2012 niet minder dan 518 miljoen dollar, de omzet is met 33 procent gedaald vergeleken met een jaar eerder. Het bedrijf gaat 5000 van de 16.5000 banen schrappen.

Het verlies komt hard aan, want een jaar geleden werd nog een winst van 695 miljoen dollar geboekt. De omzet daalde van 4,9 miljard naar 2,8 miljard dollar. Analisten reageerden gisteren geschokt op het verlies. “Alsof je een babyhondje ziet sterven”, aldus Matthew Thornton van Avian Securtities.

Belangrijkste reden van het verlies is dat RIM minder toestellen verkocht. Het bedrijf heeft het afgelopen kwartaal 7,8 BlackBerry-smartphones geleverd, ongeveer de helft vergeleken met twee kwartalen eerder en fors minder dan de 11,2 miljoen exemplaren die RIM een jaar eerder verscheepte. Met name in de Noord-Amerikaanse markt worden BlackBerry’s steeds vaker ingeruild voor iPhone- en Android-toestellen.

De PlayBook-tablet verkocht amper: 260.000 exemplaren.

Slecht nieuws is ook dat de BlackBerry 10 is uitgesteld naar begin 2013.

Overigens is RIM niet in levensgevaar. Het bedrijf heeft 2,2 miljard dollar in kas. De ontslagen moeten een besparing van 1 miljard dollar opleveren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond