Deel dit artikel
-

BUMA: verbod op downloaden uit evident illegale bron nodig

Een verbod op downloaden uit evident illegale bron is nog steeds nodig. Dat zegt de auteursrechtenorganisatie als reactie op de Digitale Groeiagenda van D66.

D66 meent dat illegaal downloaden tegengegaan kan worden door het vergroten van het legale aanbod. Er zijn immers zowel download- als streamingdiensten die een bijna compleet aanbod hebben.

Het auteursrecht moet volgens D66 worden aangepast waarbij meer nadruk komt te liggen op economische kansen, in plaats van het blokkeren of filteren van websites. ‘We zorgen voor het zogenoemde fair-use, waardoor het maken van een mash-up filmpje voor YouTube of een creatieve uiting op een blog niet meer wordt afgestraft.’

Toch maken de aanbieders van legale muziekdiensten nog geen winst en vindt naar schatting zo’n 85 procent van het muziekgebruik op internet plaats op basis van niet-geautoriseerd materiaal, stelt BUMA. Zolang de legale aanbieders moeten concurreren met illegaal gratis downloadbare muziek, zal het voor de legale aanbieders onmogelijk zijn het hoofd boven water te krijgen.

Ook zet BUMA/STEMRA kanttekeningen bij het invoeren van fair use-bepalingen. ‘Ons uitgangspunt is dat de bedenkers van muziek voor hun werk een redelijke vergoeding moeten krijgen als het wordt gebruikt.’ De auteursrechtenorganisatie stelt: ‘Wij praten graag verder met D66 over manieren waarop creatieve werken makkelijker op internet verspreid kunnen worden, maar dan wel op zo’n manier dat de mensen die die werken maken, altijd een vergoeding krijgen voor wat ze doen.’

Directievoorzitter Hein van der Ree is naar eigen zeggen ‘voor een open internet en makers van muziek staan altijd vooraan als het gaat om vrijheid van meningsuiting. Als de makers er niet voor betaald worden, verstomt de muziek. De kunst is om de creativiteit te stimuleren en tegelijkertijd de rechten van makers te beschermen. Downloaden uit illegale bron is en blijft diefstal”.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond