Deel dit artikel
-

Centraal Boekhuis gaat e-books verhuren

Op 1 oktober 2012 begint Centraal Boekhuis met de verhuur van e-books. De boekverkoper kan hierbij de toegang tot een boek na een bepaalde periode afsluiten. De consument huurt dan e-books waarbij hij betaalt voor een aantal dagen of weken toegang.

De e-books zijn gewoon via de browser te lezen. Nadat de huurperiode is afgelopen, wordt de toegang geblokkeerd. Uitgevers kunnen zelf de tarieven en de termijn vaststellen. Huren kan theoretisch zelfs tot een jaar. Hoeveel uitgevers hier gebruik van gaan makenm, moet nog blijken. “Het is iets nieuws, en dan is men altijd wat voorzichtig”, zegt Erik-Jan Bulthuis, productmanager digitale diensten van Centraal Boekuis.

Het e-book verovert volgens het Centraal Boekhuis een stevige positie op de Nederlandse boekenmarkt. Waar in juni 2011 nog 76.000 exemplaren werden verkocht, gingen er juni 2012 158.449 exemplaren over de digitale toonbank. Dat zegt het Centraal Boekhuis.

Volgens het Centraal Boekhuis heeft de stijging te maken met een toename van het aantal beschikbare titels. Begin dit jaar kwamen nauwelijks 12.000 titels als e-book op de markt via Centraal Boekhuis. Nu zijn dat er bijna 16.000.

Naast de toename van het aantal titels, hebben buitenlandse retailers als Kobo en Apple (iBookstore) de verkoop van e-books fors gestimuleerd. Centraal Boekhuis gaat in het komende half jaar meer grote partijen aansluiten, zoals Google en Nook van Barnes & Noble. Met dat laatste wordt niet de hardware, maar het platform bedoeld.

De verwachting is dat in 2012 ongeveer 1,5 miljoen e-books worden verkocht.

Deel dit bericht

1 Reactie

Thomas Storm

Gemengd gevoel bij deze trend. Het is de prognose dat in 2016 meer mensen een tablet gebruiken om te internetten en andere zaken te doen, zoals bijv. een boek te lezen. Zelf schrijven en geven we ook e-boeks uit. Waarbij het opvalt dat de meeste klanten nog steeds de voorkeur geven aan een fysiek boek.

Ik vraag me af of het huren van een e-boek wel veilig en prettig is. Nu is een e-boek al goedkoper om aan te schaffen dan een fysiek boek, hoe zou dit zich gaan verhouden tot het ‘huren’ van een e-boek? Daarnaast maakt deze ontwikkeling, wanneer er geen kopieerbeveiliging wordt gehanteerd, het illegaal verspreiden van content ook erg toegankelijk. Voor de huurprijs van een dag zal er meteen een heel boek verspreid kunnen worden over de diverse torrentsites.

Ik ben benieuwd of hier passende beveiliging voor getroffen kan worden. Het idee van het ‘huren’ van een e-boek klinkt wel erg interessant! In ieder geval een mooi initiatief van het Centraal Boekhuis. Nu nog afwachten hoe het uitpakt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond