Deel dit artikel
-

Creditcardfraude steeds beter bestreden

Creditcardfraude is op de terugtocht dankzij de invoering van de EMV-chip en door betere controle door online retailers. Dat vertelden experts van Visa en MasterCard gisteren op het Risk Event in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Bij de zogenoemde Point of Sale (POS) betalingen (in winkels) is de invloed van de EMV chip inmiddels duidelijk te merken, zegt Darren Bird, lid van het Fraud Prevention Team van Visa Europa. De EMV-chip maakt deel uit van een groot aantal betalingen via bankautomaten.

Vooral Nederland doet het opvallend goed, constateerde Myles Simpson van MasterCard. “Met die aantekening dat Nederlanders creditcards minder als bankpas gebruiken, en dus zijn de verliezen ook minder hoog.”

Negentig procent van de creditcardfraude vindt nu online plaats, maar ook hier zijn verschuivingen te zien. Steeds meer sites gebruiken middelen om fraude op te sporen. Een duidelijke indicatie voor fraude is dat de creditcard toebehoort aan een inwoner van Nederland, maar de bestelling telkens vanuit een ander land wordt gedaan.

MasterCard heeft recentelijk ook nieuwe verificatiemiddelen geïntroduceerd. Veel fraude wordt gepleegd met botnets. MasterCard kan nog voordat er een transactie plaatsvindt kijken of de webwinkel wordt aangevallen. Als tweede controle wordt gekeken naar de herkomst van de creditcard.

Meest populair bij fraudeurs zijn gaming- en goksites. Reissites staan op de derde plaats.

Erik Knoester van Transavia vertelde dat hij en andere luchtvaartmaatschappijen informatie over gebruikers steeds vaker met elkaar delen. “We zien vaak dat de nummers aan meerdere e-mailadressen en namen zijn gekoppeld. Ook bepaalde bestemmingen zijn fraudegevoelig.”

Volgens Simone Aurighi, Credit en Risk Manager van European Merchant Services (EMS), wordt het lastig om een dergelijke database voor alle webwinkels te introduceren. “Privacywetgeving houdt dat tegen; bovendien zijn er branchespecifieke eigenschappen die niet voor iedereen relevant zijn.”

Aurighi ziet dat de fraudeurs wel steeds professioneler worden. “Eerst waren het de eenlingen, toen kreeg je groepen, tegenwoordig zijn het netwerken, vaak van mensen die elkaar niet eens kennen.”

Hij waarschuwde dat “je fraudeurs nooit een tweede kans moet geven. Anders sta je in die wereld binnen de kortste keren bekend als onbetrouwbaar en dus aantrekkelijk voor fraudeurs.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond