Deel dit artikel
-

‘Cyberoorlog wordt realiteit’

“We hebben nog helemaal niets gezien”. Mikko Hypponen, Chief Research Officer van F-Secure, waarschuwde vanochtend op The Next Web Conference voor nog grotere cyberaanvallen. “Het ging ooit om hackers, nu zien we steeds meer betrokkenheid van geheime diensten.”

Hypponen gaf als voorbeeld de recente aanvallen op de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift), de coöperatie die het wereldwijde betalingsverkeer regelt.

Via weinig meer dan malware wisten hackers bij meerdere banken in te breken. Bij een bank in Bangladesh werd 81 miljoen dollar buitgemaakt.

“In de malware vonden we een wachtwoord, dat ook al werd gebruikt voor de hack op Sony in 2014. Die hack kwam uit Noord Korea.” Gelet op de mate van professionaliteit van de SWIFT aanvallen houdt Mikko Hypponen rekening met een ‘actieve betrokkenheid’ van de Democratische Volksrepubliek.

De Duitse veiligheidsdienst Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) verdenkt de Russische staat van een grootschalige hackaanval. Daarbij werd de computer in het kantoor van bondskanselier Angela Merkel gehackt.

Rond kerst zijn malwaremakers erin geslaagd om een grote stroomstoring te veroorzaken. Een groot aantal huishoudens in de regio Ivano-Frankivsk, in het westen van Oekraïne, zat daardoor zonder elektriciteit. De groep achter de malware, die banden heeft met Rusland, had het ook al voorzien op de NAVO en de Oekraïense en Poolse.

Hypponen: “De media gebruikte de term cyberoorlog tot dusverre lichtvaardig, maar we zien nu toch voorbeelden van aanvallen de verder gaan dan tijdelijke ontwrichting. En we maken het deze aanvallers alsmaar makkelijker door systemen zo complex mogelijk te maken.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond