Deel dit artikel
-

‘E-coach onbetrouwbaar’

E-coaches, apps en draagbare apparaatjes die mensen adviezen geven, zijn over het algemeen niet betrouwbaar. Meestal is niet eens duidelijk op welke informatie de adviezen zijn gebaseerd. Ook is voor gebruikers vaak niet transparant hoe een app gefinancierd wordt en hoe er geld mee verdiend wordt. Dat concludeert het Rathenau Instituut in het rapport “Eerlijk advies. De opkomst van de e-coach”, dat vandaag verschijnt. Het instituut pleit voor een keurmerk.

Het Rathenau Instituut heeft gekeken (pdf) naar apps op het gebied van gezondheid, duurzaamheid en stress, naar digitale huishoudboekjes en naar sociale coaches: apps die tips geven voor de omgang met andere mensen. Menselijke coaches hebben vaak beroepscodes waaraan ze moeten voldoen en waarin deskundigheid, respect voor privacy en autonomie en integriteit centraal staan. Deze codes gelden niet voor de adviezen van apps. Dat maakt het voor gebruikers onduidelijk hoe betrouwbaar de adviezen van digitale coaches zijn.

De onderzoekers van het Rathenau Instituut stellen dat bedrijven onderling afspraken moeten maken over kwaliteitscriteria voor apps en een branchekeurmerk moeten ontwikkelen. Zo’n keurmerk geeft gebruikers eenduidige informatie over wat de e-coach kan en op basis van welke informatie het advies tot stand komt. Ook moet voor gebruikers duidelijker worden wat er met de persoonlijke gegevens gebeurt die de e-coach verzamelt en welk verdienmodel de aanbieder hanteert.

Verder vraagt het Rathenau Instituut toezichthouders Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoek te doen naar de verdienmodellen van e-coaching apps.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond