Deel dit artikel
-

Friesland trekt 110 miljoen euro uit voor internet in buitengebied

De Provincie Friesland trekt iets van 110 miljoen euro uit om heel de provincie van breedband te voorzien, ook de afgelegen gebieden. Zo’n 33.600 Friese huishoudens zijn verstoken van glasvezel of kabel.

De provincie zal het investeringsplan voor snel Internet dit voorjaar gaan bespreken. ‘Als provincie moeten we zorgen voor een optimaal leef en woonklimaat in Fryslan,’ zegt  gedeputeerde Sietske Poepjes. ‘Tegenwoordig moet er niet alleen een asfaltweg liggen maar de digitale snelweg hoort daar ook bij.’

Het investeringplan geeft duidelijkheid op welke manier het snelle Internet het beste aangelegd kan worden. Waar dat moet gebeuren en onder welke voorwaarden. Daar worden ook de bestaande kabel- en glasvezelbedrijven bij betrokken.

Friesland is een van de dunstbevolkte delen van Nederland en loopt daarmee risico. Dirk Strijker, hoogleraar Plattelandsontwikkeling aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft al eens gewaarschuwd dat bewoners en bedrijven wegtekken uit de buitengebieden als zij niet over snel internet kunnen beschikken. Ooit schreef hij aan de toenmalige VROM-raad wat de beste investering in de toekomst van het platteland zou zijn: een glasvezelkabel tot elke deur.

Deel dit bericht

5 Reacties

Roelof

Prima, maar dan ook geen kunstmatige hoge prijzen. De hele aanleg hier in Friesland is al gesubsidieerd. 10 negertjes waar de gem. LWD voor de loonkosten mocht opdraaien. Intussen kapitalen vragen voor een aansluiting. Eigenlijk hoort internet via glasvezel gratis te zijn. Een knopje aanzetten hoort geen 40 euro per maand te kosten.

Z.Eur

Alsof boer Klaassen zit te wachten op een 100MBit aansluiting om zijn boerinnenp**no binnen te harken?
Weer een hoop verspilling van gemeenschapsgeld.
3G en binnenkort LTE zijn voldoende snel voor normaal internetten en wij als maatschappij hoeven dan ook niet op te draaien voor de keuze van een klein groepje bewoners dat in de buitengebieden wil wonen.

Sander

Hm, jammer dat bij dit blad ook al van die zure PVV’ers tussen zitten. Waarom stelt dat deel van de Nederlandse bevolking zich vaak zo afgunstig op? Wat is er mis om te proberen alle Nederlanders te voorzien van gelijkwaardige faciliteiten? Bovendien kunnen boeren zich niet omwille van die faciliteiten hun bedrijf verplaatsen naar meer stedelijke gebieden; sterker nog ze worden juist uit die gebieden verdrongen. En boeren zijn ook grootgebruikers van internet: actuele prijzen, nieuws, handel, transacties worden veelvuldig via het internet uitgevoerd.

J Geertsma

Verstandige zet van provinsje Fryslân; het blijkt dat door het aanbieden van bandbreedte het vestigingsklimaat verbetert, zowel voor ondernemers als burgers. Zie zorg in rurale gebieden en proefschrift Bijker (januari 2013).
Hopenlijk dat men wèl kiest voor draadloze versie; een bekabelde infrastructuur zal te laat komen.

k.wierstra

Zit al jaren met een langzame internet verbinding woon dicht bij de stad leeuwarden maar er licht geen glasvezel het hele dorp zit al jaren in de wacht sietske poepjes doet er ook niks mee alleen maar lose berichten nogmaals doe ik een oproep namens alle blessummers wanneer komt hier GLASVEZEL?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond