Deel dit artikel
-

Game ‘Hooked!’ ontdekt geheim van populaire liedjes

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid hebben Hooked! ontwikkeld, een game voor de iPhone en andere iOS-apparaten met muziek uit de Radio 2 Top 2000. De game is te downloaden in de iTunes App store voor iedereen met een Spotify Premium Account.

Hooked! test op een uitdagende manier hoe snel een speler verschillende fragmenten van een liedje herkent. Door duizenden van dit soort fragmenten te vergelijken, hopen de onderzoekers te achterhalen wat de kenmerken zijn van een fragment dat ‘blijft hangen’. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde melodielijnen, ritmes of volumeveranderingen.

Om voldoende gegevens te kunnen verzamelen, moet Hooked! door duizenden mensen worden gespeeld. Dat betekent dat de muziek bij veel mensen in het langetermijngeheugen moet zitten. Daarom draait de game om liedjes uit de populaire Radio 2 Top 2000. Spelers hoeven geen titels of bandnamen paraat te hebben. Als een nummer wordt herkend, moet de speler na een pauze aangeven of het liedje doorgaat met het juiste fragment. Hoe sneller de herkenning, des te meer punten. De game bestaat uit 20 levels, waarbij je pas verder kunt bij een bepaalde score. Ook kunnen spelers tegen elkaar spelen.

Het onderzoek wordt mede gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, als onderdeel van het NWO-CATCH programma, en door het Centre for Digital Humanities.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond