Deel dit artikel
-

Groep gedupeerden wil dat Marktplaats optreedt tegen oplichters

Een groep gedupeerden van internetfraude wil dat Marktplaats meer actie onderneemt tegen oplichters.

De 38 gedupeerden, die gezamenlijk zo’n 11.000 euro zijn kwijtgeraakt, eisen dat online platforms als Marktplaats meer verantwoordelijkheid nemen.

‘Ik krijg alleen maar ontwijkende antwoorden en voel of zie nergens enige vorm van betrokkenheid’, klaagt woordvoerder Jeroen Veldhuizen tegen De Telegraaf.’Ze verschuilen zich door telefonisch onbereikbaar te zijn en noemen het verstrekken van informatie ‘een interne aangelegenheid’.’

Vaak blijven de oplichters onder exact dezelfde naam en hetzelfde telefoonnummer actief, alleen het mailadres wisselt.

Marktplaats wil de IP-adressen niet blokkeren. Vaak worden dynamische adressen gebruikt, die ook door niet-fraudeurs worden gebruikt. Marktplaats zegt dat het geen rol speelt in de uiteindelijke transactie.

Deel dit bericht

24 Reacties

Hans Snel

Goed dat Marktplaats hierop wordt aangesproken. Marktplaats kan zich niet blijven verschuilen en brengt uiteindelijk ook haar eigen continuïteit in gevaar als ze dit blijft negeren.

piet

Ja belachelijk. Marktplaats heeft maar 1 doel en dat is zoveel mogelijk winst maken.

zij profiteren van oplichters.

Marktplaats Veiliger Maken

Weten deze mensen wel dat marktplaats van telegraaf is?TMG vroup onderdeel.Oplichters en sex volop op maktplaats Fraude zelfs politie kan niks.Eigenlijk dient alles op Marktplaats via scherm Politie geadverteerd worden zo kan politie meekijken wat er op Marktplaats afspeelt.Speciale Marktplaats Politie eenheid .

R.J.

Veel fraudeurs op Marktplaats. Bestel maar eens een game. De kans dat je hem echt krijgt is klein.Leuke bijverdienste voor jongeren. Marktplaats en politie doen toch niets.

Alex

Marktplaats is van eBay niet van tmg.

bert

Het delen van echte emailadres moet weer terug. Daarmee kun je vaak even een achtergrondcheck doen op bijvoorbeeld Facebook. Die privacy van nu speelt enkel fraudeurs in de kaart.

bert

Overigens denk ik dat er een bewuste uitrookcampagne op zit. Ebay heeft alle klanten liefst op Ebay zelf.

Anjo van den Brink

Indien marktplaats met het Resender totale e-commerce keten oplossing zou samenwerken, dan is fraude niet meer mogelijk.

Zie resender.eu

Success
Anjo

Wim Tjaberinga

Als Marktplaats niets doet tegen fraude richt het zichzelf ten gronde. Gelukkig beseffen steeds meer consumenten dat wanneer het aanbod: “is too good to be true, it is probably not true”. Echter het zou jammer zijn wanneer een dergelijk uniek platform zou verdwijnen. Een simpele oplossing zoals een ‘clearing’-service als betaaloptie zal waarschijnlijk een hoop fraude tegen kunnen gaan. Je betaalt dan pas als je voor ontvangst en akkoord bevinding hebt getekend. Prima op te tuigen met een logistieke partner zoals TNT. En zo zijn er meer oplossingen denkbaar om fraude via Marktplaats tegen te gaan. Laat hierover die honderdduizenden gebruikers maar eens meedenken! De directie van Ebay.nl zal hier echter wel voor open moeten staan. Echter het heeft er de schijn van dat dit niet helemaal het geval is.

goedgeluk

gewoon marktplaats niet meer bezoeken takelen ze snel af misschien zijn er meer die gepakt zijn , zijn meer zo als marktplaats

M

Hoe kan ik me aansluiten bij die 38 mensen?

Boris

p.j.e.a.dehaan

helaas heb ik een negatieve bericht ontvangen over diefstal
mede hierdoor krijg ik minder opdrachten binnen en onterecht omdat het
een grote oplichter is deze heb ik op een correcte wijze afgehandeld
ik begrijp niet dat er zon bericht geplaats kan worden indien mijn
werkzaam heden niet is wat men verlangt dan heb ik daar begrip voor

groeten
peter

Sandra

Marktplaats heeft mij laten weten dat je marktplaats moet zien als een groot prikbord in een supermarkt waar iedereen te pas en te onpas kan kopen/verkopen en dat zij dus weinig tot niets met aangiftes kunnen. Mijn geval kreeg ik te horen dat ze meer aangiftes nodig hadden om tot actie over te gaan. Helaas was ik al de derde persoon (weliswaar eerste aangifte op de tweede account van de verkoper, maar wel met verwijzing naar de andere account ook), dus vraag me af wat er nou nog meer nodig is. Heb een uitkering, ben actief werkzoekend, maar ik zou er totaal geen probleem mee hebben om mijn tijd ter ondersteuning te geven aan politie of marktplaats om dit tegen te gaan.

Marian

Marktplaats geeft oplichter de gelegenheid om te kunnen oplichten er zijn postzegel verkopers die niet eerlijk handelen als je marktplaats daar op attent maakt weten ze het zelf niet en gaan dan uit wat de verkoper verkoopt goed is, dus aangeven dat het niet klopt heeft totaal geen zin.

simon

hallo,
ik ben zo’n 10 dagen geleden opgelicht op internet. ik schreef marktplaat een email en vroeg
wat zij voor mij konden betekenen. ik vertelde dat ik voor 468,80 was opgelicht en dat deze had een rekening op een bank met nummer NL58INGB0757950671 tnv j. de vries – 06-22766487 –
een paar dagen later kreeg ik een email van marktplaats terug.
zij vonden het heel vervelend voor mij, maar kunnen niet zo veel voor mij doen. eigenlijk niets.
en meer van die onschuldige opmerkingen. ook voor de privacy van de oplichter niet schenden.
maar waar blijft mijn privacy, uiteindelijk heb ik mijn naam en adres telefoon en banknummer
gegeven. dat is ook beangstigend voor een gedupeerde. maar dat word handig weg gewuifd,
net als mijn geld, en de opmerking van ‘u had het kunnen weten”ditzelfde geld ook voor de politie, uiteindelijk kan ik er niets mee en iedereen wast de handen in onschuld.
dit moet echt strenger aangepakt worden en er niet de ogen voor sluiten.
uiteindelijk zijn we ook schuldig als je iets strafbaar’s ziet om dit te melden.
een zoveelste gedupeerde van marktplaats

Pieter

Hoi , ik sluit me volledig aan bij Simon,

Ik ben ook opgelicht op 8 juni door Sjoerd de vries met rekeningnummer NL58INGB0757950671.
Markplaats geeft niet thuis en bij de politie is het pas interessant als de teller (aantal opgelichte personen) flink gaat oplopen.

As

Ook ik ben opgelicht op marktplaats. Koper gaf aan bedrag overgemaakt te hebben. Ik stuurde meteen de kleding. Na herhaaldelijk vragen naar bewijs van betalen realiseerde ik me dat ik opgelicht was. Dader reageert dusdanig dat ik ernstig vermoed dat hij meer slachtoffers gaat maken. Ook kan ik zijn gegevens niet publiceren daar hij me dreigt aan te klagen vor privacy schending. Aangifte is mijn volgende actie.

Cees

Ook ik ben opgelicht via marktplaats. Ik wilde een kobo e reader kopen. Kwam bij Renske van Ooijen terecht uit Wildervank. Eerst heel aardig maar na betalen geen e reader ontvangen. Wat mij verbaast is dat dit al een paar jaar zo aan de gang is en men( zogenaamd) bij marktplaats hier niets van weet. Ook hier het standaard bericht dat ze het heel vervelend vonden maar vanwege privacy van de verzender niets voor mij kunnen betekenen. Politie en banken doen ook niets. Je bent dus als slachtoffer niets waard maar de gene die de boel belazert, wordt beschermd. Marktplaats doet hier dus even hard aan mee. Na drie dagen vanochtend een bericht van marktplaats op nog een vraag van mij met de excuses voor het late antwoord omdat het momenteel erg druk is met de vele vragen die ze krijgen. Allemaal gedupeerden??.. Tevens waren bij de advertentie het telefoonnummer en de bankrekening groen aangevinkt als zijnde dat ze dit vooraf gecontroleerd hadden. Ik wil zo graag andere mensen die er bijna instinken, behoeden maar je kunt ze niet bereiken. Zie nu zoveel advertenties die volgens mij niet kloppen.

john

Ben ook opgelicht via Marktplaats. Dacht een IPhone 8 gekocht te hebben. Via marktplaats mail (wat ze adviseren) contact gehad met de zogenaamde verkoper. Een bedrag afgesproken en alles gecontroleerd. Dacht dat het klopte maar als je al valse gegevens van andere doorstuurt krijgt die wel kloppen is het einde zoek. Nadat er contact was geweest kreeg ik later op de dag een bericht van marktplaats dat het misschien wel een oplichter was. Gisteren een aangetekend pakket opgehaald en het was alleen een iPhone doos die op gewicht was gemaakt. Heb gisteren nog contact via marktplaats mail gehad maar meneer houdt zichzelf van de domme. Heb het geld overgemaakt naar NL27 INGB 0001 2135 86. Dat een oplichter zo beschermd wordt is een schande.

Cees

Als je wilt kun je ook een bericht aan opgelicht.avrotros.nl schrijven. Dan heb je misschien een gevoel dat je er toch nog iets mee doet omdat je je eigenlijk machteloos en niet gehoord voelt. Misschien dat ze er toch nog iets aan hebben en mee doen! Ik heb dat in ieder geval wel gedaan

S. Toonen

Ik was er ook bijna ingetrapt. Op zoek naar een iPad op Marktplaats stond zag ik een mooie aanbieding staan. Ophalen in Baaiduinen (Terschelling) op anders verzekerd versturen. De verkoper had zelfs een aankoopbon van de Mediamarkt.

Ik vond de factuur er echter raar uitzien en het viel me ook op dat de bon wel erg recent was. Kon me niet voorstellen dat de MediaMarkt enkele maanden terug nog iPads van drie generaties terug verkocht. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en even naar de MediaMarkt gebeld. Zij kende het hele factuurnummer niet en ik wist genoeg. Advertentie als verdacht aangemeld door een mailtje naar verdacht@marktplaats.nl te sturen en enige tijd laten was hij offline. Zelfde avond stond exact dezelfde advertentie weer online onder een ander account. De accounts die deze persoon gebruikt zijn gehackte marktplaats-accounts die als jaren actief worden weergegeven. Dit zou vertrouwen moeten wekken.

Enkele kenmerken voor verdachte advertenties:
– De verkoper wil communicatie via WhatsApp laten verlopen
– De verkoper bevindt zich op een afgelegen plaats, zoals bijvoorbeeld op een waddeneiland
– De verkoper heeft slechts één advertentie op marktplaats
– De verkoper gebruikt een enkele letter als naam op marktplaats
– De verkoper geeft een bon met persoonsgegeven, eventueel een foto van zijn pinpas om vertrouwen te wekken.

In dit geval gaat het over bankrekeningnummer: NL81INGB0681358475
Telefoonnummer: 0613803608
De door de oplichter gebruikte naam was in dit geval M Middelkoop uit Baaiduinen.

Rick

S. Toonen

Goed dat je marktplaats hebt benadert, ik was zelf iets te enthousiast en heb het geld overgemaakt. Ik kreeg inderdaad een paar uur later een mail van marktplaats. Heb niks meer van de verkoper gehoord. Wat kan ik nu jet beste doen?

S. Toonen

Tsja, het geld ben je kwijt. Daar kun je maar beter van uitgaan, dan kan het enkel nog meevallen. Verder zou ik het er niet bij laten zitten. Contact met de adverteerder heeft verder geen zin, die is waarschijnlijk al weer een aantal slachtoffers verder.

Uiteindelijk zit het hem in de getallen. Zowel politie als Marktplaats doen niks op basis van één enkele melding. Het is dus belangrijk dat iedereen aangifte doet en vergelijkbare advertenties als verdacht bij marktplaats meldt. Dus:

– Meldt de adverteerder bij Marktplaats. De advertentie en het account zal verwijderd worden, maar dit is vechten tegen de bierkaai zolang Marktplaats advertenties eerst een dag laat staan alvorens actie te ondernemen.
– Meldt gegevens (vooral het bankrekeningnummer) op https://opgelicht.avrotros.nl/forum/viewtopic.php?f=26&t=28393. Hierdoor zullen andere mensen die op het rekeningnummer googlen zien dat het om een oplichter gaat en moet de oplichter op zoek naar een nieuwe katvanger.
– Het belangrijkste: Doe aangifte bij de politie!!! De oplichter gebruikt buitenlandse VPN/Proxies en kan dus waarschijnlijk niet op basis van IP-adres worden gepakt. De politie is uiteindelijk de enige die de persoon achter het rekeningnummer kan/mag achterhalen.
– Eventueel zou je nog met de bank (Waarschijnlijk ING) kunnen bellen om te melden dat het rekeningnummer voor oplichting wordt gebruikt. Wellicht dat de bank na meerdere meldingen de rekening kan bevriezen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond