Deel dit artikel
-

Internetondernemer vindt gat in verzamelaarsmarkt

René Schoenmakers, met zakenpartner Marco Jansen, denkt een gat in de markt te hebben aangeboord. De 2 miljoen Nederlanders wiens hobby verzamelen is, kunnen hun eigen catalogus via een wiki met anderen delen en snuffelen en winkelen in de spullen van anderen.

De site Catawiki.nl is officieel iets meer dan een maand in de lucht en de dagelijks 2.000 unieke bezoekers genereren samen zo’n 50.000 pageviews. "Gemiddeld blijft iemand 10 minuten hangen", zegt René Schoenmakers. "Catawiki is een actuele catalogus voor verzamelaars en kan als vervanging dienen van al die Excel-documentjes die talloze verzamelaars aanhouden om over beurzen en rommelmarkten te struinen".

Schoenmakers is geen onbekende met ondernemen op internet. Want zo beschouwt hij de gratis wiki die half september officieus voor stripverzamelaars open ging. Hij was oprichter en directeur van IT- en webbedrijven The Missing Link Company en Wisdom, welke hij in 2006 aan Ordina verkocht.

Weg met verouderde papieren catalogi

"Verzamelen is mij via de familie met de paplepel ingegoten. Zelf verzamel ik al lang strips. Zodoende kwam ik er achter dat er weinige goede, volledige en objectieve catalogi bestaan. En de catalogi díe bestaan, verschijnen zeer onregelmatig en op papier". In die boekwerken vinden verzamelaars welke items nog ontbreken aan hun verzameling, hoe die eruit zien en wat ze moeten kosten. "Ik dacht ‘dat moet beter kunnen’, zeker als je via een wiki de ‘wisdom of the crowds’ inzet".

Die gedachtegang leidde tot de creatie van Catawiki.nl. "Het is een catalogus die iedereen aan kan vullen. Je kunt er je eigen verzamelingen in bijhouden, maar je kunt je collectie ook via de site delen met anderen. Zo zie je wie welk object wel heeft".

Gratis, makkelijk een webwinkel

De site fungeert behalve als catalogus ook als webwinkel. Ieder van de nu 1.200 geregistreerde gebruikers kan items invoeren. Dat kunnen objecten uit een eigen verzameling zijn, maar ook objecten die nog worden gezocht. "Iedere gebruiker krijgen een uniek internetadres. Op dat adres kun je ook een shop inrichten. Door vinkjes te zetten bij de objecten in de catalogus vul je de schappen van je winkel".

Schoenmakers voorziet daarmee in een behoefte van de honderden verzamelwinkels die wel een webwinkel wíllen openen, maar er de moeite niet voor willen of kunnen nemen. Velen achten het of te duur of te bewerkelijk. Catawiki wil die drempel verlagen. "Het is gratis om een shop te openen. Transacties worden net als op Marktplaats.nl buiten onze site afgehandeld. Daarover vangen we dan ook geen commissie of enige andere vergoeding".

Een paar grotere winkels opende reeds een webshop via Catawiki. "Dagelijks vinden er al tientallen transactie plaats en dat aantal groeit snel".

Verfijnder dan Wikipedia

Alle basisonderdelen van de site zijn gratis. Het verdienmodel is gebaseerd op advertenties en affiliatelinks met Bol.com. "We willen ook verzekeringen aan gaan bieden. Verzamelaars kunnen hun collecties via ons verzekeren. De eerste spontane aanvragen zijn al binnen. Verzamelingen kunnen goed beschreven worden op Catawiki, iets wat verzekeraars eisen, en door de catalogusprijzen is de waarde ook duidelijk. We zijn nog in gesprek met verscheidene verzekeraars over de realisatie van deze dienst".

De kwaliteit van de website wordt in de gaten gehouden door vrijwillige beheerders. "Het liefst werken we met gespecialiseerde verzamelaars. Zij hebben alle kennis op hun verzamelgebied. Onze beheerders kunnen bijvoorbeeld wijzigingen terugdraaien. Dat gebeurt op een transparante wijze: in de historie kun je per item zien wie er wat aan heeft veranderd".

Het is voor verzamelaars ook mogelijk om zoeklijstjes in te voeren. Zodra een andere verzamelaar een gezocht item in de database aanbiedt, krijgt de zoeker een seintje. Dat is althans een functie die binnenkort wordt toegevoegd. "En sinds kort hebben we ook widgets. Daarmee kun je op je eigen site je verzameling laten zien".

(Widget op EricT’s verzamelblog)

 

Deel dit bericht

1 Reactie

rq

"Internetondernemer"? In de zin erna lees ik toch echt dat het er twee zijn. Maar ik zou de heren willen complimenteren met de vormgeving van de website! Door de hoeveelheid informatie lijkt me een dergelijke website ontzettend lastig vorm te geven, maar het is hen m.i. zeer goed gelukt met dit minimalistische design.  Ook leuk om te zien dat hiervoor RoR gebruikt is; kom ik nog niet zo vaak tegen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond