Deel dit artikel
-

Koers Reed Elsevier keldert na EU-plan open access

De beurskoers van uitgever Reed Elsevier staat vandaag onder grote druk na de aankondiging van Neelie Kroes om toegang tot door belastingbetalers gefinancierd wetenschappelijk onderzoek gratis te maken. Het is de zoveelste aanval dit jaar op het businessmodel van de uitgeverij.

De Europese Commissie heeft dinsdag gepleit voor openbare beschikbaarheid van wetenschappelijke publicaties die tot stand komen via het zogenoemde Horizon 2020-programma van tachtig miljard euro. ‘Belastingbetalers zouden niet twee keer moeten betalen voor wetenschappelijke publicaties”, zei Eurocommissaris Kroes. Kroes wil dat zestig procent van de onderzoeksresultaten in 2016 vrijelijk beschikbaar is.

Op dit moment is maar 3 procent van het wetenschappelijke onderzoek gratis beschikbaar via online. Uitgeverijen als Elsevier verdienen gezamenlijk iets van 8 miljard dollar aan wetenschappelijke uitgaven. Elsevier (2.000 tijdschriften, 7.000 men personeel) is een van de belangrijke spelers op dit gebied.

Ook de  Britse regering wil door belastinggeld gefinancierd wetenschappelijk onderzoek via internet vrijelijk ter beschikking stellen. David Willetts, de Britse minister voor Universiteiten en Wetenschap, komt met nadere voorstellen hierover. Wel zou de introductie geleidelijk moeten plaatsvinden.

Eerder dit jaar dreigden 10.000 academici uitgever Elsevier al eens met een boycot. Ook zij wilden dat hun wetenschappelijke publicaties algemeen toegankelijk worden gemaakt.

Woensdag noteerde rond lunch noteerde het aandeel Reed Elsevier 2,4 procent lager op 9,40 euro.

Deel dit bericht

4 Reacties

Isle de Korte

Waar maakt Elsevier zich druk om? Er is altijd goede een redactie nodig om een onderzoek lekker en goed leesbaar te maken. Combineer dat met goede klantrelaties en Elsevier heeft een goede uitgangspositie.

Fons Tuinstra

Reed Elsevier heeft erg veel redenen zich zorgen te maken, want het gaat om wetenschappelijke artikelen voor wetenschappers, en die hebben al wel via internet wat andere kanalen om informatie uit te wisselen, Isle de Korte.

johnnyK

Niet het aantal publicatie mogelijkheden, maar de reputatie van een tijdschrift is van belang (impact factor heet dat). Het zwaarste werk doen de auteurs (worden niet door het tijdschrift betaald) en de reviewers (ook gratis, in ieder geval niet door het tijdschrift betaald). De editor (meestal een gerenomeerd wetenschapper) krijgt meestal ook niets tot weinig. De uitgevers verdienen goud voor alleen maar administratief werk.
Tegenwoordig zijn uitgevers wel bereidt gratis te publiceren, maar dan moet de auteur betalen om te mogen publiceren.

Kroes, de bezem er door heen, goed zo!

JohnnyK

P.S. wetenschappelijke publicaties ook voor ‘gewone’ mensen beschikbaar. Ik hou mijn hart vast, het meeste is niet te lezen en de rest eenvoudig uit het verband te rukken. Maar openbaar is beter dan zoals het nu is.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond