Deel dit artikel
-

Lagere nettowinst voor Samsung Mobile (update)

Samsungs laatste smartphone Galaxy S5 lijkt een groter succes dan zijn voorganger S4, maar vooralsnog heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf moeite om de verkoop van zijn premium smartphones op peil te houden. Dat blijkt uit de cijfers over het eerste kwartaal.

Het onderdeel Samsung Mobile meldde vanochtend een lagere nettowinst van omgerekend 6,2 miljard dollar, 1,2 procent minder dan een jaar geleden. Apple deed het in dat opzicht veel beter. In het eerste kwartaal verkocht Samsung 113 miljoen mobiele telefoons en tablets. Een jaar geleden liet Samsung elk kwartaal nog flinke groei zien wat betreft het aantal verkochte smartphones. Overigens waren de verkopen beter dan in het vorige kwartaal.

De totale groep (die ook televisies, audiosetjes en witgoedproducten maakt) zag de winst ruim 7 procent hoger uitkomen, op zo’n 7,5 biljoen won. De omzet steeg 3 procent naar 53,68 biljoen won.

Samsung verwacht echter betere resultaten door de verkoop van het vlaggenschip Galaxy S5. De eerste indicaties zijn dat deze smartphone beter verkoopt dan de voorganger S4. Ook zullen bestellingen voor schermen van televisies en Smart TV’s verder toenemen. De tak die schermen maakt noteerde afgelopen kwartaal verlies. De chipverkoop ging wel goed.

Analisten zijn minder optimistisch door de concurrentie van goedkopere smartphones van Chinese fabrikanten. Samsung heeft zijn marktaandeel in China wel weten te vergroten, van 17 naar 19 procent, volgens berekeningen van Canalys.

Rivaal LG verliest op zijn mobiele divisie, zo blijkt uit de vandaag gepresenteerde kwartaalcijfers. De operationele winst van 487 miljoen dollar over het eerste kwartaal kwam voor rekening van de luxere televisies. De mobiele divisie noteerde een operationeel verlies van 8,8 miljard won. In het afgelopen kwartaal werden 12,3 miljoen smartphones verscheept, 19 procent meer dan een jaar geleden, maar minder dan het voorlaatste kwartaal.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond