Deel dit artikel
-

Maandag, appeltjesdag

Apple kondigt vanavond wederom nieuwe producten aan op zijn ontwikkelaarsconferentie in San Francisco. Zeker: iO6 en Mountain Lion. Onzeker: MacBooks met retinaschermen en Apple TV.

Het is een beetje stil geweest rond Apple sinds de dood van Steve Jobs najaar 2011. In de tussentijd is alleen de iPad 3 en een enigszins aangepaste versie van de externe mediaspeler Apple TV uitgebracht, en dus worden Apple enthousiastelingen onrustig. Het wordt hoog tijd voor spectaculaire producten, vinden ze.

Of die er vandaag al komen, is nog maar zeer de vraag. Over het algemeen ligt de nadruk bij de Worldwide Developer Conference (WWDC) van Apple op software, hoewel in het verleden diverse iPhones werden gelanceerd. Uit het sessieprogramma valt zoals gebruikelijk weinig af te leiden, net als uit de borden die afgelopen week al werden opgehangen in het Moscone Center.

Zeker is dat Apple in zal gaan op Mountain Lion, de systeemsoftware voor zijn MacBooks en iMacs, die deze zomer moet verschijnen. Mountain Lion werd begin 2012 aangekondigd.

Ook zeker is de vooraankondiging van iOS 6, de nieuwe systeemsoftware voor iPhone en iPad. Er circuleert zelfs al een video waarin iOS 6 wordt gedemonstreerd, onder meer met een samengevoegde App Store en iTunes, multitasking in landschapsmodus, eigen 3D-kaarten en een woordenboek, al wordt de echtheid ervan betwist.

Minder zeker: een ontwikkelpakket of TV DSK voor Apple TV en wellicht ook al voor het nieuwe televisietoestel dat Apple later dit jaar zou willen introduceren. Daarmee zouden derden apps kunnen ontwikkelen voor het product. Dat Apple al software gaat demonstreren vooruitlopend op een heel nieuw product dat pas over enkele maanden wordt onthuld, is alleen niet erg aannemelijk, tenzij de DSK alleen bedoeld is voor de huidige set-top box.

Geruchten over nieuwe MacBooks met hoge definitie retina-schermen doen al langer de ronde, maar het bewijs daarvoor is vooralsnog mager. Er zijn eerder aanwijzingen voor reguliere MacBook Pro’s met USB 3.0.

De keynote van Apple begint 19.00 uur Nederlandse tijd. Volg ons Twitter account voor een liveverslag.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond