Deel dit artikel
-

Mail weer populair als infectiebron

Nederland staat nog altijd op de tweede plek van landen met de meest gehoste malafide URL’s. Ook staat ons land in de top 10 van landen met de meeste Command & Control (C&C)-servers. Dat blijkt uit het het overzicht van Trend Micro over het eerste kwartaal van 2015. Een zorgwekkend trend: de terugkeer van spam als infectiebron.

Online advertenties waren afgelopen kwartaal een populair middel om gebruikers te besmetten. Adware staat dan ook bovenaan de lijst van mobiele dreigingen. Trend Micro rapporteerde tot nu toe meer dan vijf miljoen Android-dreigingen en voorspelde eerder al dat het aantal aan het einde van 2015 zou oplopen tot acht miljoen. Ook werden er zero-day exploits gevonden, gericht op malvertisements die het vooral gemunt hebben op Adobe-software. Slachtoffers konden hierbij worden besmet, zonder dat zij een bezoek hadden gebracht aan de kwaadaardige website.

De opmars van ransomware zette in het eerste kwartaal van dit jaar door. Met name crypto-ransomware steeg flink in volume. Het aantal infecties verviervoudigde van 1.540 in het eerste kwartaal van 2014 tot 7.844 in het eerste kwartaal van dit jaar.

De Verenigde Staten waren veruit het meest populaire ransomware-doelwit en goed voor 34 procent van alle besmettingsgevallen. In Europa wordt de lijst aangevoerd door Italië, Frankrijk en Duitsland. Ransomware en crypto-ransomware vormen niet langer alleen een dreiging voor consumenten, maar ook voor zakelijke gebruikers. Het aantal infecties gericht op bedrijven laat bijna een verdubbeling zien ten opzichte van Q4 2014.

Het totale volume bedreigingen is in het eerste kwartaal van dit jaar overigens wel gedaald, in vergelijking met het laatste kwartaal van 2014. Wel was er een piek waar te nemen in het volume van spamberichten. Dit kan mogelijk duiden op de terugkeer naar e-mail als infectiebron.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond