Deel dit artikel
-

MasterCard opent Europees technologielab

Creditcardmaatschappij MasterCard nam gisteren officieel zijn jongste technologielab even buiten Dublin in gebruik. Emerce mocht er ook kijken.

Het MasterCard Lab in Dublin is de eerste in Europa, want er bestonden al ontwikkelcentra in Singapore, St Louis, Missouri (US) en Purchase, New York. “Je denkt bij MasterCard misschien niet meteen aan technologie, maar alleen al de mobiele ontwikkelingen dwingen ons ertoe vooruit te kijken”, vertelde Rob Reeg, president van MasterCard Technologies.

Met enige regelmaat organiseert MasterCard brainstormsessies met medewerkers op exotische locaties, zoals Reykjavik en Las Vegas, waar binnen 48 uur een prototype moet worden ontwikkeld. Niet alles daarvan haalt de eindstreep, zo moest Reeg toegeven, maar dat is niet erg.

Gisteren werd een selectie van de vindingen uit labs getoond. Veel van de toepassingen hebben betrekking op snelle betaalmogelijkheden met credit cards. Zo heeft MasterCard een virtuele portemonnee ontwikkeld die binnen een app gelanceerd kan worden om bijvoorbeeld voor een film of tijdschrift te betalen. De gebruiker hoeft niet naar een aparte kassa te gaan of de app verlaten.

MasterCard PayPass is een NFC-betaaloplossing, waarbij de klant zijn kaart alleen maar in de buurt van een laptop hoeft te houden. Toekomstige laptops of tablets zullen volgens MasterCard over NFC-chips beschikken.

MasterCard QkR is een QR-variant van MasterCard, waarbij een scan kan fungeren als betaling. De gebruiker hoeft dus niet eerst te worden (om)geleid naar een mobiele pagina waar hij zijn betalingsgegevens moet invullen. Het bedrijf wil ook betalingen via de televisie faciliteren. Met handgebaren kan de consumenten een beeld pauzeren en een artikel kopen.

Sommige toepassingen zijn al in gebruik, maar zijn op een of andere manier onder de radar gebleven. Zo biedt MasterCard kaarthouders de mogelijkheid om het beheer te voeren over andere creditcards binnen het gezin. Onder meer kan een betaallimiet worden ingesteld voor  de creditcards van pakweg de tienerdochter, met de mogelijkheid om bijvoorbeeld onlinebetalingen geheel uit te schakelen.

In het verlengde hiervan is het mogelijk om virtuele creditcards aan te maken voor onlinebetalingen. Die krijgen een tijdelijk nummer, die in een app zichtbaar wordt. De winkel krijgt alleen het virtuele nummer te zien, maar de betaling is alleen gekoppeld aan de oorspronkelijk (moeder) creditcard. Volgens MasterCard de manier om creditcard-fraude tegen te gaan, want de virtuele nummers zijn voor dieven waardeloos.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond