Deel dit artikel
-

‘Mediabureau’ voor Marktplaats en Speurders van start

Officieel gaat de site pas op donderdag 4 januari van start, maar op Goedgeplaatst.nl is nu al te zien hoe de nieuwe site zich profileert als ‘mediabureau’ voor particulieren en bedrijven die in bulk advertenties op Nederlandse handelssites willen publiceren. Voor het eerst verleent Marktplaats.nl zijn expliciete steun voor een dergelijk initiatief.

Begin volgend jaar gaat het eerste 'mediabureau voor tweedehandshandel' op handelsplatformen als Speurders.nl en Marktplaats.nl van start. De bedrijven Elma Multimedia en Internet Service Nederland werkten een jaar aan de techniek achter Goedgeplaatst.nl. Goedgeplaatst is een dienst waar intensieve verkopers op vier Nederlandse handelssites vanuit 1 website hun advertenties op meerdere sites tegelijk kunnen plaatsen.

Het concept achter de site is niet nieuw. In de Verenigde Staten en Duitsland bestaan talloze webdiensten en computerprogramma's waarmee verkopers op geautomatiseerde wijze advertenties in bulk aan kunnen bieden op sites alseBay en Yahoo Auctions. eBay claimt dat op zijn .com-site meer dan 50 procent van alle advertenties via dit soort zogeheten 'listing programma's' wordt geplaatst. In Nederland vervullen de site Easyads.nl en het programma Superplaatser een vergelijkbare functie, maar daar ontbreekt de toegang tot Marktplaats.nl.

Wim Zech is algemeen directeur van Internet Service Nederland. Tegen Emerce zegt hij: "We bieden al langer een API-koppeling naar Marktplaats.nl, voor de rubriek caravans. En als dat met caravans kan, dan kan dat in alle rubrieken." Marktplaats.nl hield lange tijd de boot af wat betreft geautomatiseerde plaatsingen op zijn site. De ervaringen met ISN gecombineerd met de ervaringen van het Amerikaanse moederbedrijf en het besef dat er een moment komt waarop ze geautomatiseerde bulkaanbiedingen toe moet staan, waren aanleiding om Goedgeplaatst te kunnen beginnen.

Speurders.nl en Marktplaats.nl steunen het initiatief, wat volgens Zech voldoende argument was voor kleinere sites als Kapaza en Marktplaza om zich aan te sluiten bij de dienst. Zech beoogt in de loop van volgend jaar gemiddeld 1 nieuwe handelssite per maand aan te sluiten op het systeem.

Gebruikers van Goedgeplaatst.nl kunnen behalve advertenties plaatsen op een of meerdere sites tegelijk ook hun online advertenties beheren. "Je kunt ze omhoog plaatsen en promotieacties op rubriekspagina's of homepage inplannen voor bepaalde tijden op bepaalde dagen." Daarnaast biedt de webdienst online statistieken waarop de verkoper kan zien welke advertentie op welke site hoe vaak bekeken werd. Bovendien bevat de site een printsysteem om flyers inPDF te ontwerpen en te printen als promotiemateriaal bij verzendingen van verkochte artikelen.

Een maandabonnement op Goedgeplaatst kost 10 euro per maand. Het kost niets extra om een advertentie in een betaalrubriek van een handelssite te plaatsen. Voor het plaatsen van advertenties die normaal gratis zijn, vraagt het bedrijf wel geld. Een advertentie in een gratis rubriek op Marktplaats kost 30 cent, via Speurders 15 cent en viaKapaza en Marktplaza 5 cent. Hiermee proberen de bedrijven een drempel op te werpen voor verkopers die in bulk duizenden gratis advertenties tegelijkonline willen zetten.

Zech veronderstelt samen met Speurders en Marktplaats dat er behoefte is aan een plaatsings- en beheerdienst. "Voor ondernemers is het toch ideaal als je de grootste digitale handelsplatformen geautomatiseerd aan kunt spreken. Het lijkt dat ons dat er genoeg potentie is voor dit systeem."

Bron foto: sepatton, overgenomen via Creative Commons-licentie

Deel dit bericht

3 Reacties

koningwoning

een Mediabureau moet het vooral ook hebben van goed advies geven -welk mediumtype, hoe zwaar, hoe veel, etc. etc. Als goedgeplaatst zich als Mediabureau voor particulieren wil profileren dan neem ik aan dat ze deze rol ook op zich nemen… of niet?

Michel de Rijk

De keuze voor de naam "mediabureau" vind ik ook niet echt juist.Daarnaast snap ik de meerwaarde voor de kleinere handelsites maar waarom werkt een marktplaats en speurders mee? Gaan ze niet meer uit van haar eigen kracht? en onderscheidend vermogen?

Ansgar

Voor Marktplaats is het interessant omdat ze nu ook geld kunnen rekenen voor een dienst die ze normaal gratis aanbieden. Goedgeplaatst betaalt Marktplaats ook een kleine fee per (normaliter gratis) advertentie. In dit context moet ook eigenlijk melding worden gemaakt van http://www.marketfeeder.nl die ook een veel plaatser voor Marktplaats is.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond