Deel dit artikel
-

Het megalomane hoofdkantoor van Amazon

Futuristischer kan haast niet. Drie reusachtige bollen middenin Seattle van 25 tot 30 meter hoog, moeten het nieuwe hoofdkantoor worden van internetretailer Amazon.

De grond is reeds voor 207 miljoen dollar gekocht, maar inmiddels zijn door Amazon gedetailleerde plannen ingediend bij het gemeentebestuur van de stad. De bollen maken deel uit van een park dat in het algemeen een sterk groen karakter krijgt. De bollen worden een soort biodome met een microklimaat dat ‘prettig is voor mensen’.

Aanvankelijk had Amazon een rechthoekig ontwerp in gedachten, genaamd Rufus 2.0. Naast de drie bollen komt er wel een wolkenkrabber bij, waar het merendeel van het personeel komt te zitten. De locatie is niet ver van de huidige Amazon kantoren in South Lake Union.

Uit het voorstel (pdf) blijkt dat goed naar internationale voorbeelden is gekeken, zoals de  plantenkas in het Park van Laken (Brussel) of de Bolla in Genua.

Het nieuwe kantoor staat in schril contrast met het kantoortje waar Amazon ooit begon.

Amazon is niet het enige bedrijf dat opzien baart met een nieuw hoofdkantoor. Al eerder kwam Apple met zijn UFO-achtige kantoor in thuisbasis Cupertino. Dat kantoor krijgt een oppervlakte van 260.000 vierkante meter, iets kleiner dan het Pentagon. De kosten worden geraamd op al op meer dan vijf miljard dollar, duurder dan de nieuwbouw van het WTC in New York.

Wijlen topman Steve Jobs was persoonlijk betrokken bij het ontwerp en presenteerde de plannen nog aan de gemeente Cupertino, enkele maanden voor zijn dood.

Naar verluidt zijn architecten nog aan het bekijken om ten minste een miljard dollar van de bouwkosten af te halen. Het kantoor voor ruim 14.000 werknemers moet in 2016 af zijn.

Deel dit bericht

4 Reacties

Peter Boersma

3 bollen van 23-30 meter hoog zijn megalomaan? Zijn de hoofdkantoren van, oh, ABN AMRO, SNS en ING (“Strijkijzer”) dan ook megalomaan? Overdrijven is ook een vak, meneer Libbenga.

Trouwens, er is een betere term voor als het over gebouwen gaat: Gigantomanie (http://en.wikipedia.org/wiki/Gigantomania).

Jan Libbenga

Tja, de vraag is waar Amazon zijn prioriteiten moet leggen. Zie Duitsland, vanochtend weer stakingen: ”Die Gewerkschaft fordert für die Beschäftigten des Internethändlers einen Tarifvertrag nach den Konditionen des Einzel- und Versandhandels.

http://www.heise.de/newsticker/meldung/Erneut-Warnstreik-bei-Amazon-1869526.html

Paul Haarman

Ik gun Jeff Bezos zijn speeltje wel hoor. Alle webwinkels in de wereld zijn toch schatplichtig aan het Amazon-model. Aan de andere kant lijkt mij werken in een bol wat lastig. Volgens mij stoot je heel de dag door je hoofd, maar misschien is dat juist de bedoeling om iedereen bij de les te houden.

manfred

Volgens goed ingelichte bronnen is dit aanvankelijk ontworpenvoor “BOL.com”. Doordat het gebouw dermate groots is opgezet is gezocht naar een bouwplaats buiten Nederland. Amazon kreeg daar lucht van en heeft beslag laten leggen op het idee en de architect omgekocht.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond