Deel dit artikel
-

Mobiel besturingssysteem van Nokia krijgt doorstart

Nokia zelf gebruikt liever het tegenvallende mobiele Windows en liet daarmee zijn eigen Symbian en MeeGo vallen. Een groep technisch experts besluit daarom om MeeGo zelf maar door te ontwikkelen.

Onder de naam Jolla Mobile gaat een team specialisten door met MeeGo waar Nokia stopte. MeeGo is een Linuxsysteem voor mobiele hardware dat samen met Intel werd ontwikkeld. Jolla zegt de toppers op dit gebied naar zich toe te trekken. Zij gaan het design en de verkoop van nieuwe hardware doen. De fabricage komt in handen van derden.

Het is nog onduidelijk wat voor apparaten Jolla gaat maken. Wel laten de initiatiefnemers doorschemeren dat ze vanuit Helsinki werken, de Ltd als rechtsvorm hebben (Engelse b.v.) en voor het x86- en ARM-platform bouwen. Dat doen ze met eigen geld en met financiering van derden. Hoe verhouding tussen MeeGo en – diens opensource opvolger – Tizen ligt, moet nog blijken.

Nadere details zijn nog niet bekend, omdat de website op het punt staat te lanceren. Alle communicatie geschiedde tot dit moment via Twitter. En er is een bedrijfspagina op LinkedIn.

Het ligt voor de hand dat Jolla mobiele telefoons gaat maken, al zal de positionering nog moeten blijken. Apple nestelt zich aan de bovenkant van de markt, Android richt daar ook op, maar is wel betaalbaar voor de massa. Daarnaast verschijnt Firefox volgend jaar met een eigen mobiel besturingssysteem dat zelfs in arme landen een redelijke penetratie moet kunnen krijgen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Bart

Jolla heeft al aangegeven dat het eerste product een smartphone zal zijn. Verder bestaat het huidige Jolla-team voor 50% ex-Nokia medewerkers.

Joachim van der Linden

Een fantastische ontwikkeling! Op het twitterkanaal van JollaMobile was te lezen dat dit jaar nog de eerste smartphone beschikbaar moeten komen. Bedrijf is reeds in oktober 2011 opgericht en heeft inmiddels 50 werknemers op de payroll. Ik zet blind mijn geld in op deze pioniers! Dagelijks gebruik ik mijn geliefde Android, iOS en WP devices maar de Nokia N9 met Meego is een uniek prettige ervaring die ik verkies boven de anderen. Jolla is meer dan welkom in het huidige landschap van smart devices.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond