Deel dit artikel
-

Nederlandse metazoeker integreert video’s Blinkx

De Nederlandse metazoeker Ixquick doorzoekt nu ook de 14 miljoen uur aan beeldmateriaal van videozoekmachine Blinkx.

Blinkx, dat zegt te werken met 'gepatenteerde spraak- en patroonherkenningstechnieken', heeft overeenkomsten met 200 mediabedrijven en is daarmee een van de grootste videozoekmachines. Metazoeker Ixquick uit Nederland maakt die catalogus doorzoekbaar naast het zoeken op het web bij 11 tot 14 verschillende zoekmachines. Ook van mensen die naar video's zoeken worden door Ixquick geen privé-gegevens opgeslagen.

De site van Nederlandse bodem wist het IP-adres van de gebruiker na maximaal 48 uur uit de logfile en gebruikt geanonimiseerde cookies die niet zijn te herleiden tot een ip-adres. "We zijn dus ook de enige videozoekmachine die volledige privacy bieden", zegt marketing manager Alex van Eesteren van Ixquick.

De meeste bezoekers van de meta-zoekmachine komen uit Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Amerika, vertelt Van Eesteren. Het Nederlandse bezoek aan de site is volgens hem de afgelopen anderhalf jaar verdubbeld. In Duitsland is het verdrievoudigd. De site startte in 1998. Ixquick gebruikt Google-advertenties als inkomstenbron, maar volgens Van Eesteren zijn 'zeer goede afspraken gemaakt met Google over het voorkomen van het doorgeven van privé gegevens van Ixquick-bezoekers'.

Volgens Van Eesteren krijgt de site vooral veel vragen over of ze wel te vertrouwen zijn: "Veel gebruikers vragen ons: hoe weten we of jullie niet toch stiekem iets over ons opslaan? Daarom vonden we het goed om een privacy-audit te laten doen en daarvoor hebben we het keurmerk van 'Privacy Protected' verkregen" Volgens hem is het wel eens voorgekomen dat er een opsporingsdienst een verzoek deed tot geven van informatie van een gebruiker. "Maar die heb ik verteld dat we niks bijhouden en dus ook geen gegevens kunnen verstrekken over onze gebruikers. Zij reageerden met zoiets als: dat is erg jammer."

Videozoeker Blincx wil overigens ook in Europa uitbreiden met nationale versies. De site voegde eerder deze maand Franse, Duitse en Spaanse video-content toe aan zijn index. Van Eesteren verwacht ook dat Blinkx de komende tijd meer specifieke Nederlandse videosites doorzoekbaar zal maken. Het nieuwe AdHoc-platform van Blinkx integreert advertenties in video's, die mensen op hun sites kunnen zetten waarna ze aan de advertentie-inkomsten kunnen meeverdienen. Dat werkt op een vergelijkbare manier als Google's nieuwe AdSense-videodiensten.

Deel dit bericht

1 Reactie

Jan Woelders

Daarom gebruik ik al jaren Ixquick! Ben een echte NON Googeler, promoot Ixquick ook altijd. Zoekresultaten zijn altijd snel en goed en een gevonden item aanklikken opent altijd een nieuwe pagina zodat je zoekresultaten blijven staan, erg handig!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond