Deel dit artikel
-

Nieuwe dienst voor optimalisatie prijsstrategie webshops

Grotere Nederlandse webwinkels krijgen een nieuw hulpmiddel om de beste verkoopprijs te bepalen. Amyx Dynamic Pricing moet voor online winkelprijzen doen wat AdWords voor internetreclame deed. Zojuist ging de dienst live met koppelingen naar Vergelijk, Kieskeurig en Tweakers.

“Het doel van dynamic pricing is, dat je bij de prijsstelling meer stuurt op cijfers en minder op het gevoel. Je ziet veel dat winkels hun prijzen verlagen omdat de concurrentie dat ook doet. Wij kunnen laten zien of je moet volgen en hoe ver je dan kunt gaan. Zo voorkom je bleeders”, grote verlieslatende verkoopacties.

Vandaag brengt Herman de Jager ADPS uit, ook wel: Amyx Dynamic Pricing. Webwinkels die vanaf twee- à driehonderd producten in de schappen hebben, krijgen hiermee een middel in handen om op basis van cijfers, historische prijsinformatie en algemene trends beslissingen te nemen over hun prijsstrategie voor in- en verkoop.

De Jager is ook eigenaar van Connective Power, een IT-bedrijf voor digitale retailers. Hij richtte ADPS op als apart bedrijf met Marc Duijndam. Deze is actief betrokken bij de onderneming en heeft de commerciële uitrol onder zijn hoede.

Webwinkels kunnen verschillende abonnementen nemen om real time prijsinformatie te krijgen van vergelijkbare artikelen van de concurrentie. “Het is belangrijk dat je goed zicht hebt op de markt om je heen. Prijsvergelijkers kunnen daar het best over informeren. Daarom hebben we exclusieve contracten met Kieskeurig, Tweakers en Vergelijk. Binnenkort voegen we daar ook Beslist.nl aan toe.”

Ondernemers die de dienst gebruiken, hoeven niet meer zelf de vergelijkssites te scrapen. Dat elimineert enerzijds de kans op foute data, anderszijds levert dat nauwkeurige marktinformatie op. Ze kunnen enkel de data over marktprijzen afnemen, maar ook dynamic pricing inzetten. Een computer neemt dan het hele prijsstellingsproces over van de eigen prijsspecialisten van een winkel.

Over zijn eigen prijsstelling zegt De Jager: “Het kost veel, maar kan nog meer opleveren. We werken met prijselasticiteit. Dat is de kern. Het doel is om met goed gefundeerde data tot een goede verkoopprijs te komen en het bedrijf gezond te houden. Het ene product is nu eenmaal gevoeliger voor de prijsstelling dan het andere. We hebben bij twee bedrijven uitvoerige testen gedaan. Daaruit bleek dat ze substantieel hogere winstmarges hadden kunnen boeken over de onderzochte periodes van drie maanden.”

Het systeem stelt winkeliers ook in staat om gerichter kortingsacties te houden. Ze kunnen bijvoorbeeld tijdelijk vijf procent korting op het hele assortiment geven en daar expliciet de bleeders buiten houden. Het systeem kan op voorhand die producten identificeren die bij kleine kortingen tot grote verliezen leiden. “Maar je kunt er ook de prijzen voor je folders mee bepalen. Op basis van historische en trendinformatie kun je in die folders een prijs geven die bij het verschijnen van het drukwerk optimaal concurrerend en toch niet ongezond is.”

De prijsvergelijkers krijgen op basis van een staffel een vergoeding voor de aangeleverde data.

Foto: Zach Klein (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Arjan

Elise

Dit kan een handige tool zijn. Ook al ben ik van mening dat je als webshop een bewuste keus moet maken in je prijsstelling.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond