Deel dit artikel
-

NLEnergie moet boetes telemarketing gewoon betalen

De Nederlandse Energie Maatschappij (NLEnergie) krijgt een iets lagere boete opgelegd voor niet actief aanbieden van het recht van verzet aan consumenten. Dat heeft de rechtbank Rotterdam bepaald. Alle verdere eisen zijn van tafel geveegd.

De OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, heeft de Nederlandse Energie Maatschappij (NLEnergie) in 2010 jaar boetes van in totaal 395.000 euro opgelegd voor het overtreden van meerdere telemarketingregels. NLEnergie was beboet omdat zij consumenten had gebeld die eerder telefonisch hadden aangegeven niet meer gebeld te willen worden. Ook heeft NLEnergie verzuimd om in telefoongesprekken te vragen of zij de consument mag blijven bellen.

In de telemarketingregels is opgenomen dat een bedrijf verplicht is om de consument tijdens elk telefoongesprek te vragen of het bedrijf de consument nogmaals mag bellen. Als consumenten aangeven dat zij niet meer gebeld willen worden, dan moet het bedrijf hier gehoor aan geven. Sinds 1 oktober 2009 bestaat hiervoor het Bel-me-niet Register.

Uit het vrijdag gepubliceerde vonnis blijkt dat zelfs nog getracht is het OPTA-onderzoek te belemmeren door op de dag van een bedrijfsbezoek in 2009 een e-mail te verzenden aan callcenter SoCall, met het verzoek om opgenomen telemarketinggesprekken uit de bestanden te verwijderen.

NLEnergie voerde allerlei bezwaren aan tegen de boetes. Zo stelt men dat het aantal telemarketinggesprekken waarin het recht van verzet niet actief is aangeboden, heeft gebaseerd op onjuist en onbetrouwbaar statistisch bewijs. Ook zouden fouten gemaakt zijn in de steekproef.

Ook zijn alleen gesprekken bij SoCall in de steekproef betrokken, omdat van de overige callcenters geen meetbare informatie (meer) voorhanden is. Het betoog dat SoCall ‘een vreemde eend in de bijt’ was en het slechter deed dan de andere callcenters, treft volgens de rechtbank geen doel.

Wel achtte de rechtbank de boete van 140.000 euro te hoog. Dat bedrag was gebaseerd op boeteverzwarende omstandigheden. De eigenlijke boete werd, gelet op de ernst en duur van de overtredingen, niet onevenredig geacht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond