Deel dit artikel
-

Ook oprichter BlackBerry laat bedrijf vallen

Oprichter en voormalig CEO Michael Lazaridis lijkt niet langer geïnteresseerd in de overname van BlackBerry. Die conclusie trekt onder meer The Wall Street Journal nadat Lazaridis zijn belang in het bedrijf tot onder de vijf procent heeft teruggebracht.

Aanvankelijk wilden Lazaridis en Douglas Fregin het noodlijdende bedrijf redden. Beiden stonden in 1984 aan de wieg van wat toen nog Research in Motion heette. Er was een belang van acht procent opgebouwd.

Het nieuws komt luttele dagen nadat BlackBerry een kwartaalverlies van 4,4 miljard dollar aankondigde, vier keer zoveel als het kwartaal ervoor. De omzet daalde ook nog eens met 56 procent. Het verlies komt deels door eenmalige afschrijving op de eigen voorraden, waaronder de nieuwe modellen Z10 en Q10, die nauwelijks verkopen. De 1,9 miljoen exemplaren die het afgelopen kwartaal verkocht zijn vooral oudere modellen.

BlackBerry zette zich dit najaar in de etalage. Alleen grootaandeelhouder Fairfax Financial Holdings bracht een bod uit op het bedrijf, maar had moeite om financiering rond te krijgen. Fairfax besloot het bedrijf vervolgens te redden met een lening van een miljard dollar.

De toekomst van BlackBerry is erg onzeker geworden. Twee instapmodellen met codenamen Café en Kopi die voor 2014 gepland stonden, zijn geschrapt. En het bedrijf heeft zijn jaarlijkse conferentie ook afgeblazen. Die wordt vervangen door kleinere aangelegenheden. Wel is een samenwerking met Foxxconn aangekondigd, het Taiwanese bedrijf dat de iPhone maakt voor Apple.

Het enige lichtpuntje voor BlackBerry is het succes van zijn BlackBerry Messenger. De chatapp zet zijn opmars voort met veertig miljoen gebruikers via onder meer iOS en Android en wordt voortaan voorgeïnstalleerd geleverd op de goedkope G Pro Lite. Vooralsnog levert de gratis app BlackBerry geen inkomsten op.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond