Deel dit artikel
-

RTL neemt digitale tak Videoland over (update)

RTL Nederland gaat de digitale tak van Videoland overnemen, dus de Video on Demand dienst. Het lijkt een reactie op de komst van Netflix, de Amerikaanse videodienst die dit najaar in Nederland begint.

Het overnamebedrag is niet bekend gemaakt, maar vermoedelijk heeft RTL vooral op Videoland geboden vanwege de uitgebreide catalogus. RTL biedt al films aan op zijn platform RTL X, maar het aanbod van Videoland is groter. RTL introduceert dit najaar ook meteen een vast abonnement voor onbeperkte toegang.

Volgens directeur Bert Habets is de overname een logische volgende stap in de ontwikkeling van het demand tv-aanbod. ‘We zitten met RTL in een digitale transformatie. Het b-to-b verdienmodel gedreven door advertenties blijft voor RTL de belangrijkste bron van inkomsten. Tegelijkertijd zien we het b-to-c verdienmodel met betaaldiensten steeds harder groeien. Onze VOD en Ventures activiteiten zijn daar treffende voorbeelden van.’

Dat RTL fors investeert in Video on Demand blijkt ook uit een personeelsadvertentie voor een marketing manager VOD, die ‘strategie- en marketingplannen’ in samenwerking met Product Development Managers moet opstellen.

Videoland hoeft met de aankoop niet per definitie terug te vallen op zijn winkels. RTL verwerft 65 procent van de aandelen van moedermaatschappij The Entertainment Group (TEG). TEG heeft ook nog een VOD-dienst voor zijn winkelketen MovieMax en meJane.com.  Videoland en MovieMAX  werden in 2010 overgenomen.

Het aantal videotheken in Nederland is drastisch afgenomen tot minder dan 300. Video-on-demand is daarentegen een groeiende markt die dit jaar meer dan 72 miljoen euro groot is en waar meer dan twee miljoen Nederlanders gebruik van maken.

Deel dit bericht

3 Reacties

Rick van Boekel

Slimme zet van RTL. B2C betaaldiensten groeien hard en met de marketing power van RTL Group heb je een gouden combinatie in handen.

Als gebruiker valt het me nog steeds op dat concurrenten als Pathé en ook anderen een (zeer) beperkte catalogus bieden in vergelijking met een ‘traditionele’ videotheek waarbij je in een digitale omgeving juist een breed aanbod zou verwachten en met name ook de ‘long tail’ zou moeten kunnen aanbieden, er van uitgaande dat deze films ook digitaal beschikbaar zijn. Hopelijk gaan we dat op termijn ook in Nederland zien.

Succes!
Rick

Joost Klomp

Ik ben inderdaad aan het wachten op de eerste dienst die net zo’n breed aanbod heeft als mijn oude videotheek. Maar dat lijkt maar niet te lukken omdat partijen de rechten voor zichzelf houden omdat ze de kip met de gouden eieren niet willen slachten. Welke partij gaat het lukken om hier doorheen te breken?

Robert

Nou… ik heb waarschijnlijk onder een steen gelegen, maar ik wilde eens kijken na denk 1,5 jaar ofdat we iets konden huren. Omdat ik toen een paar tientjes op mijn account had gestort.
Maar wist dus over een hele overnamen niks en mijn account is ook verdwenen. Dit vind ik erg raar omdat ik over een fallisement nooit iets heb gehoord. Dus… waar is mijn account en mijn geld nu gebleven ?
Of kan ik daar naar fluiten ?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond