Deel dit artikel
-

Tablet Microsoft lijkt enorme flop

Meest opvallend aan de kwartaalcijfers van Microsoft was de afschrijving van 900 miljoen dollar op de Surface RT-tablet. De in oktober gelanceerde tablet heeft niet goed verkocht.

Microsoft heeft eerder deze week besloten om de prijzen van de tablets fors te verlagen en de tablet in bredere kring te verspreiden, en niet alleen te beperken tot de eigen winkels. Het goedkoopste model met 32 GB kost nu nog 336 euro.

Het probleem lijkt vooral te zijn dat Microsoft te laat in de tabletmarkt is gestapt en iOS en Android zich reeds als de standaard op dit gebied hebben ontwikkeld. De meeste apps worden voor deze platforms ontwikkeld. Ontwikkelaars zitten niet te wachten op weer een derde platform. Om die reden zijn er nog maar zo’n 100.000 Windows 8-apps.

Een strategische fout is wellicht ook dat Microsoft zo graag zelf een tablet op de markt wilde brengen, en tegelijkertijd verwachtte dat hardwarepartners ook met versies zouden komen. Veel fabrikanten waren onaangenaam verrast omdat Microsoft hen hierover zelfs niet had ingelicht. Overigens lopen ook die tablets niet goed.

De fout is met Windows Phone niet gemaakt. De licenties voor Windows Phone brachten het afgelopen tweede kwartaal juist 222 miljoen dollar meer op (dat bedrag is wel inclusief patentinkomsten van Android fabrikanten) en Windows Phone lijkt het belangrijkste alternatief naast iOS en Android te worden.

Microsoft is vooralsnog niet van plan om de tabletproductie te laten schieten. Onduidelijk is of de professionele (Pro) variant wel goed loopt. De berichten daarover waren de afgelopen maanden iets gunstiger. Surface Pro-tablets hebben als voordeel dat daarop ook normale Windows programma’s kunnen draaien. Surface-gebruikers vrezen echter dat Microsoft net als bij de iPodkloon Zune Microsoft uiteindelijk de stekker uit het product zal trekken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond